SON DAKİKA
Hava Durumu

Zaporijjya Nükleer Santrali bir yıldır Rus işgali altında!

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna’daki Zaporijjya Nükleer Santrali, bir yıldır Rus işgali altında.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2023 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2023 20:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zaporijjya Nükleer Santrali bir yıldır Rus işgali altında!

Rus işgal güçleri, bundan tam bir yıl önce tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santralini ele geçirdi. 4 Mart 2022 tarihinde santrali kontrol altına almaya çalışan işgalciler, Ukrayna askerleriyle çatışmaya girerek Zaporijjya Nükleer Santralinin eğitim binasını vurmuştu.

Zaporijjya Nükleer Santralinin bir yıldır işgal altında olduğunu hatırlatan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bir yıl önce, terörist devlet Rusya insanlık tarihinde ilk kez nükleer santrali ‘esir aldı’. Rusya, santrale saldırdı. (Rusya) Nükleer santrali, kalkan olarak kullanarak kentlerimize saldırıyor ve santrali bir askeri üsse dönüştürdü.”

RUSYA’NIN NÜKLEER ENDÜSTRİSİNE YÖNELİK YAPTIRIM ÇAĞRISI

Dünyanın söz konusu nükleer teröre kararlı bir tepki göstermesi gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “Rusya’nın nükleer endüstrisine yönelik yaptırım uygulanması gerekiyor. Zaporijjya Nükleer Santralinin tamamen Ukrayna kontrolü altına geri alınması gerekiyor.” dedi.

ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijjya Nükleer Santrali, dünyanın dokuzuncu, Avrupa'nın ise en büyük nükleer enerji santrali konumunda. Ukrayna'nın güneydoğusunda, Rus işgal güçlerinin kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijjya Nükleer Santrali, ülkeninın dört nükleer enerji santralinden biri. Tesislerin tamamı, Ukrayna'nın toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA), Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı "bu derece büyük ve yerleşik nükleer enerji programına sahip bir ülkeye yönelik ilk savaş" olarak tanımlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.