SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD İstihbarat Direktörü: 2024 seçimlerinde Rusya, Çin ve İran'a dikkat!

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ülkede yapılacak 2024 Başkanlık Seçimlerinde, Rusya, Çin ve İran'ın seçimlere müdahale edebileceği konusuna dikkat çekerek uyarı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2024 18:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD İstihbarat Direktörü: 2024 seçimlerinde Rusya, Çin ve İran'a dikkat!

ABD'de yapılam 2024 Başkanlık Seçimleri yaklaşırken, ülke çapında seçimlerle ilgili alıncak tedbirler sıklıkla gündeme gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, 15 Mayıs 2024 tarihinde ABD Senato İstihbarat Komitesi'nde düzenlenen "Yancı güçlerin 2024 ABD seçimlerine etkisi" başlıklı toplantıya katıldı.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE RUSYA, ÇİN VE İRAN' DİKKAT

Haines toplantıda, sayıları giderek artan yabancı gücün bu yıl yapılacak ABD seçimlerini etkilemeye çalıştığı konusunda Kongre'yi uyardı. ABD seçimlerini etkilemeye çalışan ana aktörlerin Rusya, Çin ve İran olduğunu ifade eden Haines, teknoloji geliştikçe Çin gibi yabancı güçlerin ABD seçimlerine müdahale etme girişimlerinin giderek daha karmaşık hale geldiğine dikkat çekti.

"RUSYA, SEÇİMLERİMİZE YÖNELİK EN AKTİF DIŞ TEHDİT OLMAYA DEVAM EDİYOR"

Haines toplantıda ayrıca, "Özellikle Rusya, seçimlerimize yönelik en aktif dış tehdit olmaya devam ediyor. Rus hükumetinin nüfuz operasyonlarının hedefleri genellikle Amerikan demokratik kurumlarının güvenilirliğini azaltmak ve ABD'deki sosyopolitik bölünmeleri şiddetlendirmek ve zayıflatmaktır. Rusya, istihbarat servislerini, siber aktörleri, devlet medya ajanlarını ve sosyal medya provokatörlerini içeren geniş bir multimedya nüfuz mekanizmasına güveniyor. Moskova muhtemelen bu tür operasyonları ana düşmanı ABD'yi devirmek ve dolayısıyla Rusya'yı desteklemek için bir araç olarak görecek" ifadelerini kullandı.

ÇİN, ABD DEMOKRASİ MODELİNİ TAHRİP EDİYOR

Haines ayrıca Rusya'nın yanı sıra Çin ve İran'ın da istihbarat teşkilatlarının yakından ilgilendiği kilit hedefler olduğunu belirterek, "Çin, ABD demokrasi modelini kaotik, etkisiz, temsili olmayan ve ABD'deki sosyal bölünmeleri artıran bir model olarak tasvir ediyor" dedi. Öte yandan Çin'in küresel seçimleri etkileme becerisine giderek daha fazla güvendiğini, ancak bunun ortaya çıkması halinde olası yansımalarından hala endişe duyduğuna dikkat çekti.

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Mark Warner ise, 2016 ABD seçimlerinden bu yana gizliliği kaldırılan birçok istihbarat değerlendirmesinde, ABD seçimlerine müdahale eden veya karışmaya çalışan birçok yabancı devletin listelendiğini söyledi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.