SON DAKİKA
Hava Durumu

AKPM, Putin'i Rusya'nın meşru başkanı olarak tanımayı reddetti

AKPM tarafından kabul edilen kararda, Vladimir Putin'in iktidara gelişi sonrasında demokrasiye karşı savaş açan ve SSCB'nin çöküşünden sonra kurulan Avrupa ve küresel düzeni yeniden şekillendirmeyi amaçlayan bir rejim inşa ettiği ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AKPM, Putin'i Rusya'nın meşru başkanı olarak tanımayı reddetti

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Vladimir Putin'i Rusya Federasyonu'nun meşru başkanı olarak tanımayı reddetti. AKPM, Avrupa ülkelerine Rusya ile insani yardım dışındaki tüm temasları durdurma çağrısında bulundu.

AKPM, 17 Nisan 2024 tarihinde “Aleksey Navalnıy'ın ölümü ve Vladimir Putin'in totaliter rejimine ve onun demokrasiye karşı savaşına karşı koyma ihtiyacı” başlıklı kararı kabul etti. 

Belgede, “Rusya Federasyonu'nda 2000 yılından bu yana kesintisiz olarak Devlet Başkanı ya da Başbakan olarak iktidarda bulunan Vladimir Putin, Temmuz 2020'de kabul edilen ve Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu (Venedik Komisyonu) ile AKPM tarafından gayri meşru kabul edilen Rusya Anayasası değişiklikleri sayesinde 2036 yılına kadar görevde kalabilecek. Vladimir Putin iktidara geldiğinden beri demokrasiye karşı savaş açan ve eski Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra kurulan Avrupa ve küresel düzeni yeniden şekillendirmeyi amaçlayan bir rejim inşa etmektedir. Transdinyester'in işgali, 2008'de Gürcistan'ın işgali, 2014'ten bu yana Ukrayna'ya karşı yürütülen savaş, toprakların yasa dışı ilhakı ve işgali, Rusya Federasyonu içinde ifade özgürlüğünün yok edilmesi, dünya çapındaki dezenformasyon savaşı, Rusya Federasyonu içinde ve dışında siyasi muhaliflerine yönelik zulüm ve suikastlar ayrıca siyasi görüşleri suç sayan bir mevzuat sisteminin oluşturulması Vladimir Putin rejiminin özelliklerinden sadece birkaçıdır, ancak hepsi değildir. Aleksey Navalnıy'ın hukuksuz bir şekilde hapsedilmesi ve bunun sonucunda ölümü, Vladimir Putin rejiminin politikasının ve demokrasiye karşı savaşının bir devamıdır.” ifadelerine yer verildi.

PUTİN SÖZDE SEÇİMLER SONUCU "BAŞKAN" OLDU

Putin’in 17 Mart 2024 tarihinde düzenlenen, sürecin başından itibaren gerçek bir rakibinin aday olmasına bile izin verilmeyen, özgür ve adil olmayan sözde başkanlık seçimi sonucu tekrar devlet başkanı seçildiği kaydedilen belgede, “AKPM, 2519 (2023 tarihli) sayılı kararı doğrultusunda, Vladimir Putin'in Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak meşruiyetini tanımıyor ve Avrupa Konseyi üyesi ile gözlemci devletler ayrıca, Avrupa Birliği'ne, insani amaçlar ve barış arayışları dışında, kendisiyle her türlü teması kesmeleri çağrısını yineliyor. AKPM, Vladimir Putin'in menfaati için başkanlık dönem sınırlamalarının kaldırılmasının sadece Rusya Anayasası'nı değil aynı zamanda yerleşik uluslararası hukuk ilkelerini de ihlal ettiğini hatırlatıyor.” denildi.

RUS ORTODOKS KİLİSESİNİN DİNLE HİÇBİR İLGİSİ YOR

Bunun dışında belgede, Rusya karşıtı yaptırımları güçlendirme, Ukrayna'ya askerî yardım sağlama, Ukrayna'daki çatışmaların kurbanları için uluslararası bir tazminat ödeme mekanizması oluşturma, Moskova'ya yaptırımları delmesine ve Ukrayna'daki savaşı sürdürmesine yardımcı olan ülkelerin, gerçek ve tüzel kişilerin bir listesini çıkarma ayrıca Rus Ortodoks Kilisesini dinle hiçbir ilgisi olmayan bir "Rus nüfuz aracı" olarak tanıma çağrıları yapıldı.

Putin’in Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın öldürülmesinden sorumlu olarak kabul edilen belgede muhalifin ölümünün uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması çağrısında da bulunuluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.