SON DAKİKA
Hava Durumu

Arnavutluk ve Bulgaristan'dan KFOR desteği

Arnavutluk ve Bulgaristan'dan NATO'nun Kosova Barış Gücüne (KFOR) askerî destek verilecek. Kosova'da bulunan Arnavut askerlerin görev süresi 3 yıl uzatılırken Bulgaristan, KFOR'a 100 askerden oluşan bir birlik gönderecek.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2024 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Arnavutluk ve Bulgaristan'dan KFOR desteği

Arnavutluk Bakanlar Kurulu tarafından, NATO'nun Kosova Barış Gücünde (KFOR) faaliyet gösteren Arnavut askerlerin görev süresi hakkında açıklamada bulunuldu. Kurul, 21 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Arnavutluk Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerlerin görev sürelerinin 3 yıl daha uzatılmasına karar verildiğini belirtti.

Buna göre 31 Aralık 2024 tarihinde görev süresinin sona ermesi beklenen Arnavut askerler, 31 Aralık 2027'ye kadar KFOR'da hazır bulunacak. 

Öte yandan Bulgaristan ise KFOR'a 100 askerden oluşan bir birlik göndereceğini duyurdu. Böylelikle başkent Sofya'dan gönderilecek olan birlik ile Eylül 2024'e kadar komutanlığını yürütecek olan Tümgeneral Özkan Ulutaş yönetimindeki KFOR varlığı güçlenecek. 

NATO'NUN KOSOVA BARIŞ GÜCÜ

Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgedeki güvenliği ve istikrarı sağlayan KFOR, 12 Haziran 1999 yılında faaliyete başlamış, Türkiye ise aynı sene KFOR'a katılmıştı. 2023 yılının haziran ayından bu yana bölgede gerilim yüksek seviyede.

Resim

KOSOVA'DA NE OLDU?

Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.