SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Krallık'tan uydu görüntüleri: Kuzey Kore Rusya'ya ne gönderiyor?

Birleşik Krallık, Kuzey Kore'nin Rusya'ya gönderdiği sevkiyatlarla ilgili, elde ettiği uydu görüntüleri Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarına gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2024 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birleşik Krallık'tan uydu görüntüleri: Kuzey Kore Rusya'ya ne gönderiyor?

Birleşik Krallık, uluslararası yaptırımları ihlal eden silah anlaşmalarına ilişkin resmi bir soruşturma başlatma girişiminin bir parçası olarak, Rus gemilerinin Kuzey Kore limanlarında, Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaptığı kargo sevkiyatlarının uydu görüntülerini BM uzmanlarından oluşan bir panele sundu.

KUZEY KORE RUSYA'YA BALİSTİK FÜZE SAĞLIYOR

The Guardian gazetesinin 22 Ocak 2024 tarihinde aktardığı haberine göre Kuzey Kore, Rusya'ya Vladimir Putin'in Eylül ayında Kim Jong-un ile yaptığı görüşmeden bu yana Ukrayna'daki işgal için Rusya'ya balistik füzeler ve yüz binlerce top mermisi sağlamakla suçlanıyor. 

KUZEY KORE'NİN BALİSTİK FÜZELERİ UKRAYNA'DA KULLANILIYOR

Gazete Birleşik Krallık savunma istihbarat raporuna dayandırdığı haberinde, Eylül ve Aralık ayları arasında Maia, Angara ve Maria adlı üç Rus gemisinin, uzak doğudaki Rus limanlarına geçmeden önce Kuzey Kore'nin yeniden canlanan Najin limanında konteynerler yüklediği görüntüleri elde ettiği belirtildi. Konteynerlerde ne olduğunu tespit edemedikleri belirtilse de ABD geçen hafta Kuzey Kore'den gelen balistik füzelerin Rusya tarafından Ukrayna'da kullanıldığını bildirmişti.

"BU BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARININ İHLALİDİR"

Gazeteye konuşan bir BM yetkilisi, "Rusya'nın Ukrayna'da Kuzey Kore silahlarını kullanması, birçok BM güvenlik konseyi kararının ihlalidir. Bu, nükleer silahların yayılmasını önlemeye yönelik uluslararası çabaları baltalıyor ve Rusya'nın başarısız işgalinde ne kadar çaresiz kaldığını ortaya koyuyor. Bu ve BM yaptırımlar komitesine sunulan diğer deliller, Rusya ve Kuzey Kore'nin uluslararası yaptırımları açıkça ihlal etmesi konusunda kapsamlı bir soruşturmayı tetiklemeli” ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.