SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Tahıl Koridoru Anlaşması’nın tekrar uygulanması zor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın canlandırılması konusunda, “Çabalamaya devam ediyoruz ancak zor olacak” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Tahıl Koridoru Anlaşması’nın tekrar uygulanması zor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 8 Kasım 2023 tarihinde tahıl koridorunun yeniden açılabilmesi konusunda dünyanın önde gelen basın kuruluşu Reuters'a açıklama yaptı. Antonio Guterres yaptığı açıklamada, Tahıl Koridoru Anlaşması’nı canlandırmanın bu aşamadan sonra zor olacağını söylerken; “Çok zor olacak. Çabalamaya devam ediyoruz ancak zor olacak” ifadelerini kullandı.

Guterres, amacın Rusya ve Ukrayna'nın birbirlerine karşılıklı hareket trafiği özgürlüğüne izin verme konusunda anlaşmaya varmalarını sağlamak olacağını ancak bunun pek olası olmadığını belirtti.

RUSYA, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINI ASKIYA ALDI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 17 Temmuz 2023 tarihinde, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı fiilen askıya aldığını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Tahıl anlaşması fiilen sona erdi şartlarımız sağlanırsa geri döneriz” ifadeleri ile Rusya'nın anlaşmayı uygulamaya devam etmeyeceğini bildirdi. Peskov, adı geçen yükümlülükler yerine getirildiğinde güya Rusya'nın derhal anlaşmaya döneceğini ileri sürdü.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.