SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Başdanışman Topçu ile Kırım Tatar sığınmacıların sorunlarını görüştü

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile Rus saldırıları nedeniyle Türkiye'ye gelen Kırım Tatar sığınmacıların durumunu görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Başdanışman Topçu ile Kırım Tatar sığınmacıların sorunlarını görüştü

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, başkent Ankara'da resmi temaslarda bulunmaya devam ediyor. Kırımoğlu, dün Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığını (TİKA) ardından Türk Ocakları Genel Merkezini ziyaret etti. Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ile görüşme yapan Kırımoğlu, burada Türkmen lider, Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ile bir araya geldi.

KIRIMOĞLU VE YALÇIN TOPÇU, KIRIM TATAR SIĞINMACILARIN DURUMUNU GÖRÜŞTÜ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün milli lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve heyetini ağırladı. Kırımoğlu'na ziyaret kapsamında; Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi ve Kırımoğlu'nun Yardımcısı Şevket Usmanov ve Ukrayna’nın Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar eşlik etti.

Görüşmede, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgali ve saldırılarıyla Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Kırım Tatarlarının durumu görüşüldü. Ayrıca Rus saldırıları altındaki Ukrayna ve Rus işgali altındaki Kırım'daki son durum ele alındı. 

"KIRIM TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ OLMALI"

Efsanevi lider Kırımoğlu konuşmasında, "Bizim nüfus oranımız Kırım'da yüzde 13 olsa bile siyasi mahpuslarımızın oranı yüzde 80 civarında. Orada pek çok baskı, Kırım Yarımadası’nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına yapılıyor. İşgal edilen topraklardan Ruslar çıkıncaya kadar ateşkes olmayacak. Bizim tek isteğimiz, 1991 yılı sınırlarına geçmek. Buna geçtikten sonra oturup konuşabiliriz. Ama bizim şimdi en büyük rahatsızlığımız işgal altında kalan soydaşlarımız" dedi.

İşgalci Rusya'nın Kırım'dan çıkarken katliam yapabileceğine işaret eden Kırımoğlu, "Aldığımız malumata göre Ruslar birçok yere patlayıcı ve mayın döşüyorlar. Biz Rusların adetlerini biliyoruz. Gittikleri yerlerde cinayet yapıyorlar. Sakıncamız, Kırım’dan kaçtıkları zaman birçok yeri patlatmaları. Belki, soykırım bile olabilir. Bu durum, Türkiye için kırmızı çizgi olması lazım. Putin ile görüşüldüğü zaman, 'Sen bu cinayeti yaparsan karşında bizi bulacaksın. Çünkü, orada bulunanlar bizim soydaşlarımız, akrabalarımız' denilmeli" vurgusu yaptı. 

"KIRIM TATAR SOYDAŞLARIMIZIN GÜVENLİK VE ESENLİĞİNİN TEMİNİ, TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLERİ ARASINDADIR"

Yalçın Topçu, görüşmede şu ifadeleri kullandı:

"Türk dünyasının büyük evladı, Kırım Tatar soydaşlarımızın efsanevi lideri ve Ukrayna Milletvekili, sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve heyetini, milletimizin evinde ağırlamış olmaktan gurur duyuyor, kendilerine hoş geldiniz diyor, şahsında değerli heyetini saygıyla selamlıyorum.

Bu vesile, 2014'te Kırım’ın işgalinde de gördüğümüz, ‘Sırp Çetnikler’ tarafından, 11 Temmuz 1995'te 8 bin 372 masum sivil insanlara karşı işlenen insanlık suçu Srebrenitsa Soykırımı'nın yıldönümünde soykırım şehidlerini rahmetle anıyor, kederli ailelerine ve Boşnak kardeşlerimize en kalbi duygularla tekraren taziyelerimi sunuyorum.

Türkiye, 2014'te Kırım'ın gayrimeşru ve hukuk dışı işgalini ve ilhakını kabul etmediğini, Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini tüm platformlarda en üst düzeyde savundu ve savunmaya devam ediyor.

Türkiye; Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve siyasi istikrarını, sadece bölge için değil dünyanın güvenliği ve istikrarı içinde önemli gördüğü için bu savaşın adil bir barış ile neticelenmesi hususunda gayret ve çabalarını sürdürmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 'Kırım'ın yerli halklarından olan Kırım Tatar soydaşlarımızın güvenlik ve esenliğinin temini, Türkiye'nin öncelikleri arasındadır' sözleri Türk milletinin bu konudaki kararlılığının ifadesidir. Çünkü Kırım Tatar'sız, Tatar Kırım'sız olamaz"

Kırımoğlu ve beraberindeki heyet, Başdanışman Topçu'nun makam odasında özel görüşme gerçekleştirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.