SON DAKİKA
Hava Durumu

Milli Savunma Bakanı Güler: Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteğimizi dile getirdik

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından Brüksel'de görevli Türk gazetecilerle NATO Karargâhı'nda bir araya geldi. Bakan Güler, "Toplantıda, Kırım dâhil Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve egemenliğine olan desteğimizi bir kez daha dile getirdik" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2023 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2023 22:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Milli Savunma Bakanı Güler: Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteğimizi dile getirdik

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından Brüksel'de görevli Türk gazetecilerle ile bir araya geldi. NATO Karargâhı'ndaki görüşmede, küresel ve bölgesel güvenlik meseleleri ele alındı. Bakan Yaşar Güler, NATO Toplantısı'nda Türkiye olarak, Ukrayna'nın Kırım dahil toprak bütünlüğüne destek verdiklerini bir kere daha ifade ettiklerini aktardı.

"KIRIM DÂHİL UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE OLAN DESTEĞİMİZİ BİR KEZ DAHA DİLE GETİRDİK"

Bakan Yaşar Güler konuya ilişkin, "Toplantıda, Kırım dâhil Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve egemenliğine olan desteğimizi bir kez daha dile getirdik. Yıkımın ve insani trajedinin artmasının önlenmesi için taraflar arasında bir an önce çatışmanın durdurularak ateşkesin sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirttik ve diplomasinin önemine vurgu yaptık. Bu konularda ve insani yardım konusunda şimdiye kadar olduğu gibi üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirttik." değerlendirmesini yaptı.

Yaşar Güler, NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısı hakkında yaptığı açıklamada, NATO ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin önem arz ettiğinin ve bu çerçevede Vilnius Zirvesi'nin dikkat çeken bir adım olacağının altını çizdi. Güler, "AB Yüksek Temsilcisi’nin de katılım sağladığı bu oturumda ayrıca, AB üyesi olmayan müttefiklerin AB’nin savunma girişimlerine dâhil edilmesinin Avrupa güvenliği açısından önemini de ifade ettik" dedi.

Bakan Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda özellikle 11-12 Temmuz 2023 tarihinde Litvanya'nın başkentinde yapılması planlanan Vilnius Zirvesi'nin hazırlıklarının ele alındığını duyurdu. Bakan Yaşar Güler, "İkili görüşmelerimizde, NATO’nun 'Açık Kapı Politikası'nı desteklediğimizi ve İsveç’in de Üçlü Muhtıra’da kayıtlı taahhütlerini somut şekilde yerine getirmesi hâlinde Finlandiya gibi NATO üyesi olabileceğini müttefiklerimize beyan ettik" ifadelerini kullandı.

TAHIL KORİDORU VE TÜRKİYE-UKRAYNA İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynadığı Ukrayna tahıl koridoru hususunda da açıklama yapan Bakan Güler, Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında yaklaşık 32 milyon ton tahılın dünyaya açıldığının altını çizdi. Bakan Güler, "Tahıl sevkiyatının hızlı, güvenli ve planlı bir şekilde devam etmesi önemli" değerlendirmesini yaptı.

TERÖRLE MÜCADELEDE KÜRESEL DESTEK

Küresel güvenlik sorunları ve terörle mücadele konusunda Türkiye'nin görüşlerini dile getirdiğini ifade eden Yaşar Güler şöyle konuştu: 

"Terörle mücadele konusundaki hassasiyetlerimizi, her ortamda olduğu gibi burada da dile getirdik. Gerek oturumlarda gerekse ikili görüşmelerimizde terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle ayrım gözetmeksizin mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdik. PKK/YPG/PYD, FETÖ, DEAŞ, El-Kaide ve diğer tüm terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele etmekte kararlı olduğumuzu vurguladık. Bu hususta tüm müttefiklerimizden tam destek beklediğimizi belirttik.

Türkiye, NATO’ya en fazla katkı sunan ülkeler arasında yer almaktadır. Buna rağmen, müttefiklerimiz tarafından ihracat kısıtlamalarına maruz bırakılmamız asla kabul edilebilir değildir. Bu kısıtlamalar sadece ülkemizin güvenliğini değil, aynı zamanda NATO’nun müttefikler için belirlediği yetenek hedeflerinin karşılanmasını; dolayısıyla NATO’nun güvenliğini de olumsuz etkilemektedir. Türkiye olarak NATO’ya ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de önemli katkılarda bulunmayı sürdüreceğiz

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.