SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus propagandacılar Moskova'daki saldırıyla ilgili sahte video paylaştı

Rus propagandacılar, 22 Mart 2024 tarihinde Moskova'da düzenlenen saldırının sorumluluğunu Ukrayna'ya mâl etmek için bir deepfake videosu hazırladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 20:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus propagandacılar Moskova'daki saldırıyla ilgili sahte video paylaştı

Kremlin kontrolündeki NTV televizyon kanalında, izleyicileri Rusya'da gerçekleşen silahlı saldırının sözde Ukrayna ile bağlantılı olduğuna ikna etmek için Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov'un yüzünün kullanıldığı bir deepfake videosu yayımladı.

Ukrayna Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Rus propagandacılarının sahte video için 16 Mart 2024 tarihinde Ukrayna’da yayınlanan ortak haber programından alınan görüntülerinin kullanıldığını aktardı. 

Rus propaganda televizyon kanalında paylaşılan videoda Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kyrylo Budanov'un yüzü, Danilov'un yüzüyle değiştirildi. Açıklamada, Rusya'nın seferberlik çabalarını geliştirmek amacıyla terör saldırısından Ukrayna'yı sorumlu tutmayı planladığına dikkat çekildi.

Merkezin öngördüğü gibi, Rus yetkililer saldırının en başından itibaren terör saldırısındaki şüphelilerin "Ukrayna ile bağlantıları olduğu"  yönünde yalan propaganda çalışmaları gerçekleştirip saldırının sorumluluğunu Ukrayna'ya yüklemeye çalıştı.

MOSKOVA’DA SİLAHLI SALDIRI

Rusya'nın başkenti Moskova'da "Crocus City Hall" adlı konser salonuna 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görünüyor. Ardından konser salonunun bulunduğu binanın çatısında da yangın çıktı, sür süre sonra çatı çöktü.

Saldırıdan kısa süre sonra terör örgütü DEAŞ, Rusya'nın başkenti Moskova'daki saldırıyı mensuplarının düzenlediğini iddia etti.

Rusya Soruşturma Komitesi saldırıda en az 133 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Saldırı sonrasında Rusya tarafından hedef gösterilerek gözlerin çevrildiği Ukrayna tarafı ise, olayla bir ilgilerinin olmadığını belirterek saldırının Rusya Devlet Başkanı Putin'in emriyle planlanan kasıtlı bir eylem olduğunu öne sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.