SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'de "Tüm Yollar Kırım'dan Geçer" adlı etkinlik yapıldı

ABD’nin New York kentinde Kırım Tatar halkının kültürünü tanıtmak amacıyla "Tüm Yollar Kırım'dan Geçer" adlı etkinlik düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2023 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2023 19:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'de "Tüm Yollar Kırım'dan Geçer" adlı etkinlik yapıldı

ABD’nin New York kentinde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü ve Kurban Bayramı nedeniyle "Tüm Yollar Kırım'dan Geçer (All roads lead to Crimea)" adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik katılımcılarına Kırım Tatar kültürü ve tarihi tanıtıldı.

New York’taki Ukrayna Milli Evi’nde (Ukrainian National Home) 1 Temmuz’da düzenlenen etkinlik, Kırım Türkleri Amerikan Derneği desteği ile ABD’deki Kırım Tatar Vakfı (Crimean Tatar Foundation) ve Razom for Ukraine adlı sivil örgüt tarafından organize edildi. Etkinlik, ABD'de yaşayanları Kırım Tatar halkının çok yönlü kültürleriyle ve tarihleriyle tanıştırmak amacıyla düzenlendi.

Etkinlikte; Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Türkleri Amerikan Birliği eski Başkanı, insan hakları savunucusu Mubeyyin Altan, General Petro Grigorenko Vakfı Başkanı, insan hakları savunucusu Andrew Grigorenko çevrim içi olarak konuşma yaptı.

Ayrıca etkinlikte Kırım Efsanesi isimli halk oyunları topluluğu, Kırım Tatar halk oyunlarını sergiledi. Programda, Kırım Tatar halk türküleri seslendirildi ve Kırım Tatar milli yemekleri ikram edildi. 

ABD’deki Kırım Tatar Vakfı Temsilcisi Zera Mustafayeva, etkinliğe destek veren herkese teşekkür ederek, "Genç bir örgüt olan Kırım Tatar Vakfımız için bu inanılmaz bir destek ve Kırım Tatar halkının hak ve özgürlük mücadelesinde sesimizi duyurmak için bir fırsat. Tüm dünyanın gerçeği ve Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatar halkının tarihini öğrenmesini istiyoruz. Hakları, kültürleri ve kimliklerini korumak için, Kırım’ın Ukrayna’ya dönmesi için mücadele eden halkın hikayesini..." ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte etkinliğe katılan herkes Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklara mektup yazma fırsatı buldu.

26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar ile her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayının her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.