SON DAKİKA
Hava Durumu

Bekir Sıtkı Çobanzade'nin destansı hayatını anlatan belgesel film: Yiğidin Yolu

Kırım'da faaliyet gösteren Qaradeniz Production, ömrünü Türk dünyasında dil birliğine adayan ünlü Kırım Tatar dilbilimci, şair ve yazar Bekir Sıtkı Çobanzade'nin hayatını anlatan belgesel film hazırladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 22:22
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2023 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bekir Sıtkı Çobanzade'nin destansı hayatını anlatan belgesel film: Yiğidin Yolu

Rus işgali altındaki Kırım'da faaliyet gösteren Qaradeniz Production, ünlü Türkolog Bekir Sıtkı Çobanzade'nin 130. doğum yılı vesilesiyle hazırladığı "Yiğidin Yolu" adlı belgeseli yayımladı.

Kırım Tatar şair, dünyaca ünlü Türkolog Bekir Sıtkı Çobanzade'nin hayatını anlatan belgeselin çekimleri Kırım, Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan’da gerçekleşti. Bu kapsamda çekimlere başlayan ekip, Kırım Tatar Türkolog Çobanzade'nin hayatına mercek tutmak için uzmanlar ve akademisyenler ile söyleşi gerçekleştirdi. Sovyet terörünün kurbanı olan şehit Bekir Sıtkı Çobanzade, fikirleri ve mücadele hayatıyla Türk dünyasında silinmez izler bırakmıştı.

BEKİR SITKI ÇOBANZADE'NİN DESTANSI HAYATINI ANLATAN BELGESEL FİLM: YİĞİDİN YOLU

Belgesel filmin senaryosunu Aziz Eskiyurtlu kaleme aldı. Hazırlık aşamasında belgesele ilişkin QHA'ya konuşan Zera Bekirova, dünyaca ünlü Türkolog Bekir Sıtkı Çobanzade'nin hayatını anlatmayı kendilerine bir borç bildiklerini ve bu kapsamda belgeseli hazırlamak için yola çıktıklarını ifade etmişti.

Belgesel film Youtube platformu üzerinden yayında:

TÜRK DÜNYASINDA DİL BİRLİĞİ İÇİN MÜCADELEYLE GEÇEN BİR ÖMÜR: BEKİR SITKI ÇOBANZADE

Ünlü Kırım Tatar dilbilimci, şair ve yazar Bekir Sıtkı Çobanzade, başta Kırım Tatar halkı olmak üzere Türk dünyasının kalbinde yaşıyor. 13 Ekim 1937’de Sovyet yönetimince Azerbaycan’da kurşuna dizilmek suretiyle şehit edilen Çobanzade, eserleri, çalışmaları ve fikirleriyle unutulmuyor. Kırım Tatarı ünlü dilbilimci, şair ve yazar Bekir Sıtkı Çobanzade, 1893 yılında dünyaya geldi.

Sovyetler Birliği yönetimince 1937’de Azerbaycan’da kurşuna dizilerek şehadete yürüyen Çobanzade, tıpkı Türkoloji alanında çalışan, araştırmalar yazan tanınmış isimler gibi Stalin dönemi devlet terörünün kurbanlarından biri oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.