SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Genelkurmay Başkanı: Kırım’ı mutlaka işgalden kurtaracağız

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Ukrayna'nın mutlaka Kırım Yarımadasını ve Donbas bölgesinde yeniden kontrolü sağlayacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2023 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2023 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Genelkurmay Başkanı: Kırım’ı mutlaka işgalden kurtaracağız

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Ukrayna’nın Kırım, Lugansk ve Donetsk bölgelerini Rus işgalinden kurtarma yollarını bildiğini ancak bunun kapsamlı bir çalışma olduğunu ifade etti.

Ukrayna’daki savaş hakkında özel bir proje hazırlayan Ukraynalı gazeteci Dmıtro Komarov’a verdiği röportajda Ukrayna Genelkurmay Başkanı, “Kırım’ı, Donetsk ve Lugansk bölgelerini işgalden kurtarmak için ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Ama bu, hızlı bir şekilde yapılamayacak çok çok büyük bir iştir.” ifadelerini kullandı.

"KIRIM VE DONBAS MUTLAKA İŞGALDEN KURTARILACAK"

“Ukrayna, Kırım ve Donbas’ı geri alacak mı?” sorusuna yanıt veren Zalujnıy, "Elbette. Mutlaka" şeklinde cevap verdi. Ukrayna askerlerinin, Rus işgal güçlerinin ülkenin dışına pükürtebileceğini vurgulayan Genelkurmay Başkanı, "Tek soru, bunu en kısa zamanda yapabilmeleri için neye ihtiyaçları var" değerlendirmesini yaptı.

UKRAYNA: KIŞA KADAR SAVAŞI TAMAMEN BİTİRMEK İSTİYORUZ

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, 12 Mayıs 2023 tarihinde Report adlı Azerbaycan haber ajansına savaşın gidişatına ilişkin demeç verdi. Danilov, savaşın sona ermesiyle ilgili  Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi vurgusunu yaptı.

Oleksiy Danilov, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması başta olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ana mesele olduğunu kaydetti. Danilov, "Bütün topraklarımızı bize saldıran teröristlerden kurtarmak için ortak bir planımız var. Tek soru zaman. Bir veya daha fazla işlemin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği birçok duruma bağlıdır. Zamanla sınırlı kalmayacağız gerektiği kadar savaşacağız" ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY, TAARRUZ İÇİN BATI DESTEĞİNİ İŞARET ETTİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 11 Mayıs 2023 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Eurovision News’a bağlı Avrupa kamu yayıncılarının ortak röportajında BBC'nin sorularını yanıtladı. Zelenskıy'e merakla beklenen Ukrayna'nın işgalci Rusya'ya karşı taarruzu konusu soruldu. Zelenskıy, Ukrayna'ya silah tedariği konusunda halen Avrupa ülkelerindeen ve müttefik ülkelerden destek beklendiğini ifade etti.

Rusya'nın bir yılı aşkın bir süredir Ukrayna topraklarına karşı gerçekleştirdiği işgal girişimi ve saldırılar devam ederken, cephede son dönemde en merak edilen soru, Ukrayna'nın taarruzunun ne zaman başlayacağı oldu. Özellikle, savaşın gidişatını belirleyecek olan harekatın ayak sesleri yavaş yavaş belli olsa da halen belirsizlik sürüyor. BBC'nin sorularına cevap veren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bu konuyla ilgili halen askeri teçhizat beklediklerinin altını çizdi.

İŞGALCİ RUS GÜÇLERİ GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 11 Mayıs 2023 tarihinde Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki toplantıya katıldı. Toplantıya, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy ve ordu ve hükumet yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantı sonrasında açıklama yapan Zelenskıy, "Ukrayna birlikleri, olağanüstü bir çabayla düşman saldırılarını durdurdu ve bazı yönlerde geri püskürttü" ifadelerini kullandı.

Söz konusu toplantıda, cephe hattındaki Ukrayna güçlerinin komutanları güncel duruma ilişkin rapor verdi ve bu bölgelerin kontrol altında olduğu bilgisini paylaştı. Diğer yandan, özellikle yeni oluşturulan tugayların durumu kontrol edildi. Zelenskıy ayrıca söz konusu açıklamasında, "Mühimmat ve füze tedariki için tüm uzun vadeli sözleşmelerimizi kontrol ettik" değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna kuvvetleri, Rus güçlerine karşı uzun zamandır beklenen karşı saldırı öncesinde operasyonlara hız verdi. Cephede, işgalci Rus birlikleri ile yoğun sıcak çatışmalar yaşanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.