SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı insan hakları örgütleri: Tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılsın!

Ukrayna, Rusya’dan Ukrayna vatandaşı siyasi tutsaklar Cemil Gafarov ve Konstantin Şıring’in ölümü ile ilgili resmi bilgi talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2023 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2023 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı insan hakları örgütleri: Tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılsın!

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, dün Rus tutukevinde hayatını kaybetti. Bundan birkaç gün önce, Kırım’da, Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring’in cezaevinde yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova’ya, Ukrayna vatandaşı siyasi tutsaklar Cemil Gafarov ve Konstantin Şıring’in ölümü ile ilgili resmi bilgileri sağlanmasını talep ettiklerini bildirdi. 

“RUSYA SİSTEMATİK OLARAK İNSAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR”

Lubinets yaptığı açıklamada, “Dünya, Rusya’nın sistematik insan hakları, Cenevre Sözleşmeleri ve diğer uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiğini bilmeli. Savaş Zamanında Sivil Nüfusun Korunmasına Dair Sözleşme uyarınca, alıkonulan kişilerin fiziksel acı çekmesine veya ölümüne yol açabilecek her türlü eylemde bulunulması yasaktır.” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Yetkilisi, Ukrayna vatandaşları siyasi tutsakların ölümleri ile ilgili tarafsız soruşturmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

"YETERLİ TIBBİ BAKIMIN SAĞLANMAMASI İŞKENCEYE EŞ DEĞERDİR"

Rusya'nın yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukrayna vatandaşlarına uygun tıbbi bakım sağlamadığına dikkat çeken Lubinets, “Yeterli tıbbi bakımın sağlanmaması, temel insan haklarının, uluslararası hukuk normlarının ihlali ve işkence ile eşdeğerdir. Bu nedenle BM İşkenceye Karşı Komite'ye bir başvuru hazırlıyoruz. Rusya, bir kez  daha insan haklarının kendisi için boş bir ses olduğunu gösteriyor!” dedi.

“SİYASİ TUTSAKLAR DERHAL SERBEST BIRAKILMALI!”

Rus esaretinde hayatını kaybeden iki siyasi tutsağın ölümüne tepki gösteren Ukrayna’daki insan hakları örgütleri, Rusya’dan derhal tüm siyasi tutsakları serbest bırakılmasını talep etti.

Ukrayna’da faaliyet gösteren insan hakları örgütleri yayımladıkları ortak açıklamada, “Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde ve diğer işgal altındaki bölgelerde veya Rusya’da alıkonulan tüm siyasi tutsakların ve sivil esirlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Rusya’dan derhal, Kırım’ın işgaline karşı çıktıkları, görüşlerini dile getirdikleri için ayrıca dini ve diğer şiddet içermeyen faaliyetleri nedeniyle Kırımlılara karşı yapılan zulmü durdurmasını talep ediyoruz. Rusya’dan, uluslararası insancıl hukuk normlarına uygun olarak geçici işgal altında bulunan Ukrayna’nın topraklarında Rusya ceza mevzuatının uygulanmasına derhal son verilmesini talep ediyoruz.” denildi.

2 SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ

Son bir hafta içinde 2 Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağın Rus hapishanelerinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kırım’da Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan kalp hastası Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring ve aynı şekilde düzmece suçlamalar çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, tutukevinde kendilerine yeterli tıbbi bakımının sağlanmadığını birçok kez gündeme getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.