SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Vakfı Başkanı Kalkay: Kızıl Ordu Korosu’nun İstanbul ve Ankara konserleri de iptal edilmeli!

Rus Kızıl Ordu Korosu’nun tepki çeken Türkiye turnesi hakkında değerlendirmede bulunan Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, QHA'ya verdiği demeçte, ertelenen konser tarihlerinin açık bir provokasyon olduğunu ifade etti. Kalkay, İstanbul ve Ankara’da yapılacak olan konserlerin de iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Vakfı Başkanı Kalkay: Kızıl Ordu Korosu’nun İstanbul ve Ankara konserleri de iptal edilmeli!

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yıl dönümü ile Büyük Kafkasya Sürgünü'nün 160. yıl dönümünde Bursa ve Antalya'da yapmayı planladığı ancak gelen tepkiler üzerine ertelediği konserler hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmede bulundu. 

"RUS KIZIL ORDU KOROSU SANATÇILARDAN DEĞİL, ORDU MENSUPLARINDAN OLUŞUYOR"

Konuyla ilgili olarak QHA'nın sorusuna yanıt veren Kalkay, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun sıradan bir sanat ekibi olmadığını, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı ordu mensuplarından oluştuğunu vurguladı.

Söz konusu Türkiye turnesinin, Rusya'nın işlediği insanlık suçlarının örtbas edilmesi amacı taşıdığını ve bunun açık bir provokasyon olduğunu belirten Kalkay, "Rusya, Kırım Tatar Sürgünü'nü tabiki çok iyi biliyor. Kırım 2014 yılında işgal edildiğinde Putin (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) yaptığı ilk konuşmada Kırım Tatar Sürgünü'nünden üzüntü duyduğundan bahsederek, Kırım Tatarlarına şirin gözükmeye çalışmıştı. Devlet Başkanı düzeyinde 18 Mayıs tarihini bilen bir ülkenin askerî yapısı da bu sürgünü gayet iyi bilir. Bu turnenin yapılacağı tarih de özellikle provokasyon içermektedir. Aynı şekilde 21 Mayıs da (Çerkes Sürgünü) hedef alındı" ifadelerini kullandı. 

"RUSYA HER İKİ TARİHİ DE KASITLI OLARAK SEÇTİ"

Kalkay, Rusya'nın geçmişine sahip çıktığını ve geçmişini kabul ettiğini dile getirdi. Kalkay bu kapsamda geçmişte yaptığı katliamları kabul eden Rusya'nın her iki tarihi de kasıtlı olarak seçtiğini vurgulayarak, "Rusya, Türkiye'deki Kırım Tatar ve Çerkes diasporasıyla dalga geçercesine şarkı söylemek gibi bir eyleme girişti. Ama verilen tepkiler neticesinde 18 Maysı ile 21 Mayıs tarihlerini ertelemek durumunda kaldılar" hatırlatmasını yaptı.

"BİNLERCE İNSANI KATLEDEN RUS ORDUSUNUN TÜRKİYE'DE ŞARKI SÖYLEMESİ KABUL EDİLEMEZ"

"Bizim asıl tepkimizi anlamak lazım" diyen Kalkay, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun sanatçılardan değil, Ukrayna'daki savunmasız sivilleri katleden Rusya'ya bağlı ordunun mensuplarından oluştuğunun altını çizdi. Kalkay sözlerine, "Ukrayna'da binlerce sivili öldüren veya vatan topraklarından çıkmasına sebep olan Rus ordusunun Türkiye'de şarkı söylemesi ve eğlenmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bir taraftan acılara sebep olmak bir taraftan insanları eğlendirmek kabul edilemez. Kırım Tatar kuruluşu olarak bunun tamamen karşısındayız" dedi.

"ANKARA VE İSTANBUL'DAKİ KONSERLERİN İPTAL EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Kalkay, koronun İstanbul ve Ankara'da yapacağı konserlerinin de iptal edilmesini beklediklerini kaydetti.

RUS KIZIL ORDU KOROSU KONSERLERİNİ İLERİ BİR TARİHE ERTLEDİ

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu başta olmak üzere Kırım Tatar ve Çerkes diasporasının tepkisini çeken konserler süresi belirtilmeksizin ileri bir tarihe ertelenmişti.

Türkiye turnesinin organizasyonunu üstlenen ISF Sanat şirketi, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "18 Mayıs Bursa Kültür Park Açık Hava, 20-21 Mayıs Antalya Açıkhava Sahnesi, 22 Mayıs alanya Açıkhava Sahnesi etkinliklerimiz teknik nedenlerden dolayı ileri bir tarihe ertelenmiştir" ifadelerine yer vermişti.

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Rus Kızıl Ordu Korosu'nun, provakasyon amacı taşıyan Türkiye turnesinin tarihleri dikkatlerden kaçmadı. Çarlık Rusya tarafından 21 Mayıs 1864'te vatanlarından sürülen Çerkes halkı ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde eli kanlı Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te yurtlarından koparılan Kırım Tatarlarının acı günlerinin yıl dönümlerinde yapılması planlanan konserlerin iptal edilmesi için çağrılar yapıldı. 

Türkiye'ye resmî ziyaretlerde bulunan Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, konuyla ilgili tepkisini Türkiye tarafına iletti. Kırımoğlu, konserlerin tarihinden duyduğu rahatsızlığı Türkiye Dışişleri Bakanlığına yazdığı mektupla dile getirirken; 24 Nisan 2024 tarihinde başkent Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile bir araya gelerek, konserin Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yıl dönümü ile Büyük Kafkasya Sürgünü'nün 160. yıl dönümünde yapılmaması için görüşmede bulundu. Kırımoğlu ayrıca, konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile yaptığı görüşmeye de taşıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.