SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus propagandası bu sefer de Bulgaristan'daki Türkleri ve Kırım Tatarlarını hedef aldı!

Rus işgali altındaki Kırım'da Rus destekçisi Plamen Miletkov, işgalci televizyon kanalında Kırım'ın yasal statüsünü görmezden gelen açıklamalarda bulundu. Miletkov, Bulgaristan'daki Türklerin ve Kırım Tatarlarının Rusları desteklediğini iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 01:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus propagandası bu sefer de Bulgaristan'daki Türkleri ve Kırım Tatarlarını hedef aldı!

Rus işgali altında Kırım’da Rus destekçisi propaganda grupları faaliyet yürütmeye devam ediyor. Sözde Bulgaristan heyeti başkanı olan ve propaganda medyasında "Bulgar Halk Meclisi Yürütme Konseyi Başkanı" ve "Uluslararası Anma İş Birliği ve Koruma Hareketi Başkanı" gibi ses getiren unvanlarla yer bulan Plamen Miletkov, 3 Temmuz 2024 tarihinde işgalcilere ait televizyon kanalında Kırım’ın yasal statüsünü görmezden gelen açıklamalarda bulundu.

ASKERΠÜS HALİNE GETİRİLEN KIRIM’IN GELİŞTİĞİ İDDİASI

Miletkov işgalcilere ait televizyon kanalında yaptığı konuşmada, Rus işgali altındaki Kırım’a Bulgarlar tarafından rağbet gösterildiğini iddia etti. Üstelik bu, Plamen Miletkov’un işgal altındaki Kırım’a ilk ziyareti de değil. İşgalcilere ait televizyon kanalında Miletkov, işgal altındaki Kırım’a iki kez daha ziyarette bulunduğunu itiraf etti. Rus işgali altında askerî üs haline getirilen Kırım’ın çok geliştiğini iddia eden Miletkov, Bulgarların buraya turistik gezi düzenlemesi gerektiğini söyledi.

PROPAGANDACI MİLETKOV İTİRAF ETTİ: RUSYA YANLISI OLDUĞUMU HERKES BİLİYOR!

Kırım’a yasa dışı ziyaretler gerçekleştiren Miletkov, bu da yetmezmiş gibi skandal açıklamalarda bulunmaya devam etti. Rus destekçisi olduğunu saklamayan Miletkov, “Hem Cumhurbaşkanlığı yönetimi hem de Bulgaristan hükûmeti Rusya yanlısı olduğumu biliyor.” ifadelerini kullanarak, skandal açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Bulgaristan’daki gerçekliği çarpıtmayı amaç edinmiş olan Miletkov, “Halkımızın yüzde 95'i Rusya yanlısı. Tepedeki hükûmet Batı yanlısı ama yetkililerin tamamı Rusya yanlısı.” ifadelerini kullanarak, Bulgar halkının hür iradesiyle seçilen meşru hükûmetin bir temsiliyetinin olmadığını iddia etti.

BULGARİSTAN’DA YAŞAYAN TÜRK VE KIRIM TATARLARI DA SÖZDE RUS DESTEKÇİSİ!

Bulgaristan’da yaşayan Türk ve Kırım Tatarı nüfusun da Rus yanlısı olduğunu öne sürme gafletinde bulunan Miletkov, “Burada 500 bin Türk yaşıyor, Bulgaristan'da 50 bin Kırım Tatarı yaşıyor. Umarım heyetle birlikte belki yıl sonunda veya gelecek yıl Bulgaristan'dan gelen Tatarlarımız Kırım'daki akrabalarını görecekler.” ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN’DA YAŞAYAN TÜRKLERE BÜYÜK HAKARET

Bulgaristan Türkleriyle ilgili çarpıtılmış bilgiler vermeyi sürdüren propaganda kuklası Miletkov, “3 Mart'ta Bulgaristan'ın Türkler tarafından kurtarılışını kutluyoruz ama Türkler de bayramı bizimle kutluyor.” açıklamasını yaparak, Türklerin sanki kendi vatanlarına ihanet ettiği iddiasını sürdürmeye devam etti. Bulgaristan’da yaşayan Türklerin gerçeklerini çarpıtmaya devam eden Miletkov, Bulgaristan'daki Türkler Rusya'yı savunuyor. Bunun Rusya'ya karşı bir savaş olduğunu söylerken; biz Rusyalıyız, dostuz, onlar bizim kardeşimiz dediler.” gibi skandal ifadelere imza attı.

DOLANDIRICI BİR PROPAGANDA KUKLASI: PLAMEN MİLETKOV

Rus işgali altındaki Kırım ile Bulgaristan arasında kardeş şehir projeleri yapılması gerektiğini iddia eden Miletkov’un bunu yapma gücünün olmadığı ise daha büyük bir skandalı beraberinde getiriyor. Rus propaganda medyasının bu denli överek bahsettiği, çeşitli ünvanlara sahip olduğunu iddia ettiği Plamen Miletkov gerçekte kim? Temelde propaganda aracının ürettiği sahte bir kahraman. Rus propaganda medyasının Miletkov'u neye dayanarak milletvekili ilan ettiği belli değil. Bulgaristan temsili organlardaki faaliyetleri hakkında hiçbir bilgi yok. Miletkov internette ancak Rus basınının zaman zaman yaptığı açıklamalar nedeniyle tanınıyor. 2016 yılında Kırım'a yaptığı ziyarette Bulgar yetkililerin dış politikasının Avrupa Birliği'ne yönelik yönünü eleştirmiş ve Rus işgalcilere methiyeler dizmişti.

2021 yılının nisan ayında demeç veren Miletkov, Rus istihbaratının Çekya ve Bulgaristan’daki mühimmat depolarını bombaladığını yalanlayan beyanatlarda bulundu. Rus istihbaratı tarafından yapıldığı kanıtlanmış eylemleri, yine aynı propaganda yöntemleri ile çarpıtmaya çalışmıştı.

İşgal altındaki Kırım’ı ziyaretini Kremlin'in en büyük medya organlarına aktaran sözde heyet başkanının internette başka herhangi bir faaliyetine dair iz bulunamadı.

DQTK GENEL SEKRETERİ BAYAR: BULGARİSTAN’DA YAŞAYAN HALKIMIZ TERÖRİST RUSYA'NIN KIRIM'I İŞGALİNİ HİÇBİR ZAMAN KABUL ETMEMİŞTİR

Konuya ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar ise gerçeklerin nasıl çarpıtıldığını ortaya çıkardı. Bayar, “Bulgaristan'da yaşayan Kırım Tatarlarının aktif durumda iki sivil toplum kuruluşu var. Bu iki dernek Dünya Kırım Tatar Kongresi üyesi derneklerimizdir ve Kongre Yönetim Kurulunda temsilcileri bulunmaktadır.” dedi.

Miletkov’un söylemlerindeki çarpıtmayı ortaya çıkaran Bayar, “Bulgaristan'da yaşayan Kırım Tatarlarının sayısı iddia edildiği gibi 50 bin değil 15 bin civarındadır ve özellikle genç nüfus batı Avrupa'ya çalışmak için gitmiştir.” açıklamasını yaptı.

Bulgaristan’daki Kırım Tatarlarının Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın ilke ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini söyleyen Bayar, “Nargis ve Asabay adındaki iki derneğimiz bu ülkede faaliyetlerini yürütmektedir ve DQTK üyesi olan bu iki teşkilat Kongremizin ve Kırım Tatar Millî Kurultayı'mızın ilke ve amaçları doğrultusunda hareket etmektedir.” dedi.

Bulgaristan’da yaşayan Kırım Tatarlarının görüşünün işgal karşıtlığı olduğuna dikkat çeken Bayar, “Bulgaristan'da yaşayan halkımız terörist Rusya'nın Kırım'ı işgalini hiçbir zaman kabul etmemiştir.” ifadelerini kullandı.

EMEL KIRIM VAKFI YÖNETİM KURULU ÜYESİ TAHİROĞLU: KIRIM TATARLARI UKRAYNA HALKININ HAKLI MÜCADELESİNİ HAYKIRMAYA DEVAM EDECEK

Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Vakfın Bulgaristan Sorumlusu Cevdet Tahiroğlu, Rus propagandasının çarpıttığı gerçekleri QHA'ya anlattı. Tahiroğlu, Rusya’nın bölgede yürüttüğü baskı faaliyetlerine ilişkin “Sosyalizm döneminde ideolojik olarak Sovyetler Birliği'nin hegemonyasının altında kalarak baskı ile Bulgar halkına Ruslara karşı sevgi, saygı ve kardeşlik duygularını aşılamak için yoğun çaba harcamıştır.” ifadelerini kullandı. Kitleleri belli ölçüde buna inandırdıklarını dile getiren Tahiroğlu, Bulgaristan’da insanların “Rusofil ve Rusofob” olarak ikiye ayrıldığının altını çizdi.

Tahiroğlu, durumun Bulgaristan açısından Rusların iddia ettiği şekilde olmadığını ifade ederken, “Günümüzde Bulgaristan’da tüm ekonomik ve siyasi sorunlara rağmen Bulgarların çoğunluğu Rus sempatizanı olduğu iddiası doğru olsaydı NATO, Avrupa Birliği ve diğer demokratik milletlerarası örgütlere üyeliği mümkün olmayacaktı.” dedi.

Tahiroğlu, Rusya’nın Bulgaristan’da farklı isimler altında kurulan dernekler ve siyasi partilere finansman sağladığının altını çizdi. Cevdet Tahiroğlu, “Bu tür örgütler Rus propagandası yapmaktadırlar. Bulgaristan’da kurulan Bulgar milliyetçisi partiler Rus fonlarından beslenmektedirler. Toplumda belli bir etkisi olsa da geniş kitlelere Rusya’nın politikasını anlatamadıkları ve bu alanda ciddi sorunları var. Kırım’ın işgali ve Ukrayna’da geniş çaplı savaşı Rusların haklı siyasi eylem olduğunu geniş kitleler kabul etmiyor. Bulgaristan’daki bu tür kiralık Rus yandaşları açıkça Ruslar tarafında yönlendirilmekte olduğu bilindiği için halk onları Kopeykin olarak tanımlıyor.” açıklamasını yaptı.

Bulgaristan halkının sadece Bulgarlardan ibaret olmadığına dikkat çeken Tahiroğlu, “Önemli ölçüde Türk, Tatar ve diğer Müslüman topluluklar da var. Fakat kimi toplantılarda Kopeykinlerin Bulgaristan’da yaşayan Müslüman Türk, Kırım Tatarı ve diğer milletlerin Rusya’nın yaptığı milletlerarası bölgesel terörizmi desteklediği söylemeleri tam bir ahlaksızlıktır.” dedi.

Tahiroğlu, akıl almaz iddialar ortaya atan Miletkov için, “Yakında Kırım’da bir kültürel etkinlikte kendi boyunu ve haddini aşan sözler eden Plamen Miletkov’u görüyoruz. Miletkov Bulgaristan’da siyasette ve kültürel alanda özgül ağırlığı olan birisi değil, Bulgar milliyetçiliği onun siyasi sermayesi. Ruslardan elde ettiği destekle siyasi hayatını devam etmek cabasında olan zavallılardandır.” ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşayan Türk ve Tatarların Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade eden Tahiroğlu, özgür ve bağımsız Ukrayna idealine inandıklarını söyledi. Tahiroğlu, “Rusların propagandalarına karşı Bulgaristan’da yaşayan Kırım Tatarları Ukrayna halkının haklı mücadelesini haykırmaya devam edecek. Gerçeklerin üstü örtülemez.” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.