SON DAKİKA
Hava Durumu

Zafer Karatay: Kırım Tatar siyasi tutsaklar tamamen özgür olana kadar mektup kampanyası devam edecek

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay mektup kampanyası ile ilgili detayları Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2024 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2024 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zafer Karatay: Kırım Tatar siyasi tutsaklar tamamen özgür olana kadar mektup kampanyası devam edecek

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Emel Kırım Vakfı, 10 Aralık 2023 tarihinde Dünya İnsan Hakları Günü’nde yeni bir kampanyaya imza attı. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın önerisiyle Kırım Tatar siyasi tutsaklara ulaştırılmak üzere mektup/kartpostal kampanyası başlatıldı. Kırım Haber Ajansı (QHA) kampanyaya ilişkin detayları Vakıf Başkanı Karatay’dan aldı.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARA MEKTUP KAMPANYASI

Vladimir Putin yönetimindeki Rusya’nın Kırım Tatarlarını haksız yere alıkoyduğunu vurgulayan Karatay, 200’e yakın siyasi tutsağın Putin Rusyası tarafından esaret altında tutulduğunun altını çizdi. Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in 17 yıl hapse mahkum edildiğini hatırlatan Karatay, farkındalık yaratmak üzere Kasım 2023’te Rus işgali altındaki Kırım’daki temaslarıyla irtibata geçerek adres aldıklarını ve bu kampanyayı önerdiğini söyledi.

"KAMPANYA, SİYASİ TUTSAKLAR TAMAMEN ÖZGÜR OLANA KADAR DEVAM EDECEK"

Karatay, “Nariman Celal’in Kırım’dan Sibirya tarafına gönderilip bir ay boyunca nerede olduğu belli olmayınca bu fikir gelişti bende. Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu kararıyla en uygun zaman olarak Dünya İnsan Hakları Günü’nü seçtik. Bu kampanyayı planlarken İnsan Hakları Günü ve yeni yılı baz aldık ama milli ve dini bayramlarımızda da devam edecek” bilgisini paylaştı.

Siyasi tutsakların motive olması için, yalnız olmadıklarını hissettirmek için bu kampanyaya imza attıklarını dile getiren Karatay, tutsakların aileleri tarafından olumlu dönüt aldıklarını söyledi.

QHA’nın kampanyanın ne zamana kadar süreceğine ilişkin sorusuna Karatay, “Bu kampanya, buradan kendilerine kardeş edinen arkadaşlarımız, kardeşlerimiz tamamen özgür olana kadar sürecek. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Bizim bu insanlara kahve ikram etme ihtimalimiz yok ama bir kahve masrafı kadar kart göndererek onlar üzerinde olumlu bir etki bırakacağız” dedi.

ADRESLER EMEL KIRIM VAKFININ İNTERNET SİTESİNDE YER ALIYOR

Mektupların nasıl ulaştırılacağına yönelik bilgi veren Karatay, siyasi tutsaklara yazılan mektupların Emel Kırım Vakfının internet sitesinde verilen 100’ü aşkın adrese gönderilebileceğini aktardı. Karatay, mektupların Rusça, İngilizce ve Kırım Tatarca yazılabileceğini ancak Rusça’nın hapishanede daha kolay ulaştırıldığını dile getirdi.

Ayrıca Karatay, mektup kampanyasının fikrini Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun verdiği mücadele sayesinde ilham aldığını ifade etti.

MEKTUP KAMPANYASI İÇİN KIRIMOĞLU'NDAN İLHAM ALDI

Karatay, Kırımoğlu’ndan ilham aldığı hikayeyi şu şekilde anlattı:

“Mustafa Aga açlık grevine başladığında hapishane müdürü onu tiye alarak, ‘Sesini duyan olmayacak, ölüp gideceksin’ diyip taciz ederlermiş ama tüm dünya ‘Kırımoğlu hürriyet için açlık grevinde!’ haberlerini duyduğunda hapishane müdürü yine Mustafa Aga’nın yanına gidip onu açlık grevinden vazgeçirmeye çalışmış. Kırımoğlu diyor ki, ‘Orada anladım ki benim açlık grevim tüm dünyada duyuldu’”

Karatay, Kırımoğlu’nun hikayesini kendi ağzından şöyle aktardı:

“Hapishanedeki gardiyanlar bizi, hücrelerden gözetliyordu. Bir gün bakışıyoruz, gardiyan dedi ki, ‘Siz şimdi düşünüyorsunuzdur hapisten çıkacaksınız ve sonunda bizi hapse sokacaksınız. Ama bilin ki biz emir kuluyuz, bizim bir kabahatimiz yok’ dedi”

Rusların hapishanedeki siyasi tutsaklarla geçirdiği diyaloğa vurgu yapan Karatay, “Bu mektupların hapishanede çok büyük bir baskısı oluyor. Bu yüzden insanlar üşenmesinler, mektup yazsınlar” diyerek çağrısını yineledi.

Türkiye'deki Kırım Tatar diasporası, işgalci Rus yönetimi tarafından alıkoyulan siyasi tutsaklar için çok sayıda mektup kaleme aldı. Ortaya vefa görüntüleri çıktı:

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.