SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan Türklerinin direniş sembolü "Türkan Bebek"

Bulgaristan'da komünist rejimin henüz 18 aylıkken katlettiği Türkan Bebek, halen hafızalardaki yerini koruyor. 26 Aralık 1984 günü gerçekleşen menfur olayın ardından Bulgaristan'da Türkler her yıl bu acı hatırayı yâd ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2023 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2023 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bulgaristan Türklerinin direniş sembolü "Türkan Bebek"

18 aylıkken annesinin kucağında Bulgar askerlerin açtığı ateş sonucu şehit olan ve totaliter Komünist rejim döneminde direnişin sembolü haline gelerek "Türkan bebek" hafızalardaki yerini koruyor. 

24 ARALIK 1984 BULGAR ZULMÜNE DİRENİŞ GÜNÜ 

Bulgaristan hükümeti 23 Aralık 1984 günü “Yeniden Doğuş” adını verdiği asimilasyon politikası ile özellikle Kırcaali ve Hasköy bölgelerinin dünya ile ilişkisi kesilerek halkı askeri abluka altında zorla Bulgar kimliğini kabul etmeye zorlamıştı. 24 Aralık 1984 günü Tosçalı, Hallar, Karamusalar ve Amatlar köylerinden toplanıp Eğridere (Mlaçino) köyünde bir araya gelen binlerce Türk, baskıcı Bulgar Komünist Partisini protesto ettiler. Polis zor kullanarak ve ateş açarak kültürlerini ve milli değerlerini korumak için sesini duyurmaya çalışan Türkleri dağıttı.

BULGAR ASKERLERİ TÜRKAN BEBEĞİ ÖLDÜRDÜ

Sonraki birkaç gün boyunca devam eden gösterilerde çok sayıda can kaybı yaşandı. 26 Aralık günü Killi köyünde toplanan halkın içinde Fatma Öztürk'de kucağında 18 aylık bebeği Türkan ile birlikte yerini almıştı. Bulgar askerlerinin açtığı ateşle oracıkta can veren Türkan bebek Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü oldu. Türk toplumunun önde gelenleri “Belene” toplama kampında ağır şartlar altında cezalandırıldılar.

Sonrasında beş yıl boyunca baskılar gittikçe arttı, pek çok Türk faili meçhul cinayetlere kurban giderken pek çoğu da kayıp olarak kayda geçti. Bulgar Komünist diktasının can güvenliği tehdidi, Türkçe konuşma, aile ve soy bildiren ünvanlarda Türkçe yasağı, eğitimin ve çalışmanın engellenmesi gibi çeşitli asimilasyon baskıları sonucu yarım milyondan fazla Türk de Türkiye’ye göç etmeye zorlandı.

YTB: ŞEHİT OLAN TÜM SOYDAŞLARIMIZI RAHMETLE ANIYORUZ

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) , Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında katledilen ve Bulgaristan Türklerinin direniş sembolü olan 18 aylık Türkan Feyzullah, ölümünün 39. yıldönümünde anma mesajı yayımladı.

YTB, totaliter Komünist rejim döneminde direnişin sembolü haline gelerek "Türkan bebek" olarak anılan Türkan Feyzullah'ı andı.

"ŞEHİT OLAN TÜM SOYDAŞLARIMIZI RAHMETLE ANIYORUZ"

Başkanlık tarafından yapılan anma mesajında, "26 Aralık 1984 tarihinde #Bulgaristan'da kimliksizleştirme politikalarına karşı çıkan Türklerin üzerine açılan ateş sonucu şehit düşen 18 aylık Türkan bebeği ve şehit olan tüm soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz" ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.