SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin Dışişleri Bakanına İstanbul'da Doğu Türkistan protestosu!

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Türkiye ziyareti, Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2023 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2023 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin Dışişleri Bakanına İstanbul'da Doğu Türkistan protestosu!

Çin'in 28 Temmuz 2014 tarihinde Doğu Türkistan'da gerçekleştirdiği Yarkent-İlişku Katliamı, halen bir sır olarak dünya kamuoyundan gizleniyor. Aradan geçen 9 yıla rağmen Doğu Türkistanlılar bu acı günü unutmuyor. Çin'in yeniden Dışişleri Bakanı olarak atadığı Wang Yi, Yarkent-İlişku Katliamı'nın yıl dönümü öncesinde Türkiye'yi ziyaret etti. Türkiye'deki Doğu Türkistanlılar, Çin Dışişleri Bakanının ziyaretini protesto etti.

 "KATLİAM ZİYARETİ"

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği ve  Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, "katliam ziyareti" sloganıyla 28 Temmuz Yarkent-İlişku Katliamı'nın 9. yıldönümünde, Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto eylemi düzenledi. Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu binası yakınında gerçekleşen etkinliğe yoğun katılım sağlandı.

Protesto gösterisinde, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgalini ve yaptığı zulümleri kınayan, devam eden soykırımın durdurulması yönünde çağrılar içeren sloganlar atıldı. Basın açıklaması metnini, Uluslararasi Doğu Türkistan STKlar Birliğini temsilen, Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği Genel Sekreteri Abdulehed Udun yaptı.

WANG Yİ'NİN TÜRKİYE ZİYARETİNE PROTESTO

Birliğin basın açıklaması şu şekilde:

"Bugün burada, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin, İlişku Katliamı'nın yıldönümünde Doğu Türkistan halkının yaşadığı zulmü ve acıları hiçe sayarak düzenlediği Türkiye ziyaretini protesto etmek için toplandık. 2013 yılından beri Çin Dışişleri Bakanı olarak görev alan Wang Yi, kanlı İlişku Katliamı'nın yaşandığı 28 Temmuz 2014 tarihinde olanlara göz yuman devlet görevlilerinden biriydi.

BİNLERCE DOĞU TÜRKİSTANLI KATLEDİLDİ

Ramazan Bayramının ilk günü, Kaşgar’ın Yarkent ilçesine bağlı İlişku kasabasının Çin işgal güçleri tarafından ağır silahlarla bombalanması ile gerçekleştirilen katliamda 3 binden fazla Doğu Türkistanlı acımasızca katledildi. Çinli güvenlik güçleri tarafından yapılan ani baskın, Doğu Türkistanlıları dehşete düşürdü. Ağır silahlar ve göz yaşartıcı gaz kullanarak Ramazan Bayramının ilk gününde ibadet eden sivil halkın evlerini binlerce zırhlı Çinli asker bastı. Yaşanan baskın sonuncunda binlerce masum Müslüman Doğu Türkistanlı hayatını kaybetti.

KATLİAMIN TETİKÇİSİ WANG Yİ 

Bu yaşanan katliam, Wang Yi’inin de aktif bir parçası olduğu Çin’in Yeni Dönem politikalarının bir ürünüydü. 2014 yılında Xi Jingping tarafından benimsenen yeni terörle mücadele politikası ardından, yüz yıllardır kendi topraklarında dini ve milli kimliklerini yaşatmaya çalışan Doğu Türkistan halkı, inançları ve gelenekleri yüzünden terörle suçlanmaya başladı. Bu politikaların uluslararası alanda savunusunu ise şu anki Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi üstlendi. Yaşanan soykırıma dair somut delillere ve on binlerce suçlamaya rağmen Wang Yi, toplama kamplarının eğitim merkezi olduğunu, Doğu Türkistanlıların mutlu ve refah içerisinde olduğunu, devlet şiddetinin olmadığı yalanlarını yaydı.

Çin devletinin dilimizi, dinimizi, tarihimizi, kimliğimizi unutturmaya çalıştığı gibi bize yaptıklarını da unutturmaya çalıştıklarını biliyoruz. Hafızamızı diri tutmak, Doğu Türkistan halkının yaşadığı zulmü tüm dünya kamuoyuna duyurmak ve adaleti aramak hepimizin ve her vicdanlı insanın sorumluluğudur. İlişku Katliamı!nda hayatını kaybeden şehitlerimize, Allah'tan rahmet, geride kalan ailelerine sabır diliyoruz. Şehitlerimizin acıları, onurlu hatıraları yüreklerimizde daima yaşayacak ve adaletin sağlanması için mücadelemizi güçlendirecek.

"DOĞU TÜRKİSTANLILARIN GÜNCEL DURUMUNA DAİR AÇIKLAMA YAPMALI"

Doğu Türkistan bölgesinde ÇKP hükumeti tarafından uygulanan sistematik baskı ve soykırım uygulamaları ve insanlığa karşı suç iddialarını oluşturan somut delillere dair Wang Yi’nin, Çin Dışişleri Bakanı olarak hesap vermesi, bölgede yaşayan Doğu Türkistanlıların güncel durumuna dair açıklama yapması gerekmektedir. Çin hükumeti, temel özgürlüklerin korunması ve insan haklarının garanti altına alınması konusunda uluslararası topluma verdiği taahhütleri hatırlamalıdır.

DOĞU TÜRKİSTANLILARIN TÜRKİYE'DEN TALEPLERİ

İnsan hakları konusunda sorumluluğu paylaşmak üzere Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Dışişleri Bakanlığından taleplerimiz şunlardır:

•Çin’in Doğu Türkistan’da devam ettirdiği soykırımı durdurması yönünde taleplerin iletilmesi.

•Doğu Türkistan’da toplama kamplarında tutsak bulunan Türk vatandaşlarının serbest bırakılması ve Türkiye’deki ailelerine kavuşmasının talep edilmesi.

•Doğu Türkistan’da Türkiye Cumhuriyeti kurumları, konsolosluğu ve diplomatik organların bulunması ve Doğu Türkistan’ın tecritten kurtulmasına yönelik önerilerin sunulması

•Doğu Türkistan’a iş yapan seyahat eden Türk vatandaşlarının korunması ve bilgilendirilmesi için Kaşgar ve Urumçi şehirlerinde Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu açılmasının talep edilmesi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.