SON DAKİKA
Hava Durumu

Kaşgar'a giden İsveçli politikacıdan çarpıcı açıklama!

Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrine giden İsveç Parlamento üyesi Jonas Sjöstedt, Çin yönetiminin Uygur Türklerine karşı baskısının her yerde görülebildiğini ve sokaklarda ağır silahlı polislerin devriye attığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kaşgar'a giden İsveçli politikacıdan çarpıcı açıklama!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara

Kırgızistan üzerinden otobüs yolculuğu ile Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrine giden İsveç Parlamento üyesi Jonas Sjöstedt, Çin yönetiminin Uygur Türklerine karşı baskısının her yerde görülebildiğini ve sokaklarda ağır silahlı polislerin devriye attığını bildirdi.

"KAŞGAR, HAYAL ETTİĞİM KADAR ŞAŞIRTICIYDI"

Diplomat Sjöstedt, 28 Eylül 2023 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kaşgar, hayal ettiğim kadar şaşırtıcıydı. Antik sokaklar, sokak hayatı ve diğer Orta Asya ülkelerini çok andıran kendine özgü bir Uygur kültürü vardı. Şehir, İpek Yolu'nun en parlak döneminde inşa edilmiştir. İnsan saatlerce dolaşabilir, çayhaneleri ve camileri ziyaret edebilirdi. Ama..." ifadelerini kullandı.

Resim

"ÇİN ONLARIN KÜLTÜRÜNÜ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Sjöstedt ayrıca Türk ve İslam dünyasından Doğu Türkistan'ı ziyarete giden heyetin, "Orada her şey çok normal, Uygurlar çok mutlu" propagandasını çürüterek, "Çin'in Uygurlara karşı baskısı her zaman mevcuttu. Ağır silahlı polisler sokaklarda görülebiliyordu ve gözetleme kameraları her yerdeydi. Bir milyondan fazla Uygur, açlık, işkence ve tecavüzle ağır gözaltı kamplarına konuldu. Çin onların kültürünü yok etmeye çalışıyor" dedi.

Resim

"UYGUR DAVASI İÇİN SESLER BATI'DA BİLE ÇOK ZAYIF"

Öte yandan Orta Asya'daki Türk devletlerinin sessizliği ve Batı'nın Uygur soykırımı ile ilgili yetirince ses çıkartamadığını ifade eden Sjöstedt, "Çin güçlü ve kudretli, seslerini yükselten ülkeleri cezalandırıyor. Orta Asya ülkeleri ekonomik olarak Çin'e giderek daha fazla bağımlı hale geliyor. Ancak Uygur davası için sesler Batı'da bile çok zayıf" değerlendirmesini yaptı.

"ZORLA KISIRLAŞTIRMANIN BİRÇOK KANITI VAR"

Son olarak toplama kamplarına atılan masum Uygur Türklerinin sayısal olarak da çok fazla olduğuna ve sözde "Kardeş Aile" adlı soykırım politikasına değinerek, "Rakamlar inanılmaz, milyonlarca insan kamplarda ya da zorunlu çalıştırmada. Ailelerinden kopartılan çocuklar var. Her evde bir Çinlinin yaşamasını zorunlu kılıyor. Zorla kısırlaştırmanın birçok kanıtı var" dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.