SON DAKİKA
Hava Durumu

Ünlü Uygur Türkü sunucu 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Doğu Türkistan'da tanınmış ünlü sunucu ve şarkıcı Uygur Türkü Zulfikar Köreş 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ünlü Uygur Türkü sunucu 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında milyonlarca Uygur Türkü hâlâ işkenceye ve soykırıma maruz kalıyor. Toplumun her kesiminden insanların alındığı toplama kamplarında aydınlar, akademisyenler ve bilim insanları da bulunuyor. Birçok ünlü Uygur Türkü akademisyen, bilim insanı ve aydın toplama kamplarında işkenceye maruz kalıyor.

DAHA ÖNCE TOPLAMA KAMPINA ATILMIŞTI

Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri arasında tanınan ünü sunucu ve şarkıcı Uygur Türkü Zulfikar Köreş, Çin yönetimi tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Köreş daha önce toplama kampına gönderilmişti. Doğu Türkistan'da Uygur Türkçesi için mücadele eden ve bu nedenle tutuklanıp 18 ay hapishanede tutulan Uygur Dil Bilimcisi Abduveli Ayup, 9 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamasında Köreş'in 2018 yılında Çin toplama kampına götürüldüğünü anımsattı.

"ÖNDE GELEN BİR TV SUNUCUSU VE HAYIRSEVERDİ"

Ayup açıklamasında, "Köreş 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2018'de kampa gönderilmişti, geçtiğimiz günlerde on yıl ceza aldığını öğrendim. Önde gelen bir TV sunucusu ve hayırseverdi. Evsiz Uygur Türkü çocuklara yardım etmek için arkadaşlarını organize ediyordu" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.