SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa Ulusal Meclisinden Ukrayna ile güvenlik anlaşmasına destek

Fransa Ulusal Meclisi, Ukrayna ile güvenlik alanında imzalanan ikili iş birliği anlaşmasına destek verdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 10:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransa Ulusal Meclisinden Ukrayna ile güvenlik anlaşmasına destek

Fransa parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclisi, 12 Mart 2024 tarihinde Ukrayna ile güvenlik alanında imzalanan ikili iş birliği anlaşmasını onayladı. Yapılan oylama sırasında anlaşma için 372 milletvekili “evet" ve 99 milletvekili "hayır" oyu kullandı. 

Oylama öncesi genel kurulda konuşma yapan Fransa Başbakanı Gabriel Attal, "Bizim için Ukrayna'ya sırtımızı çevirmek, kendi değerlerimize sırt çevirmek anlamına geliyor." ifadelerini kullandı. Attal, Rusya'nın sadece Ukrayna için değil, Avrupa ve Fransa için de tehdit oluşturduğuna ve Fransızların değerlerine, hayat tarzına saldırdığna dikkat çekti.

Ukrayna'nın bu savaşta başarılı olmasının Fransızların yararına olacağını vurgulayan başbakan, "Ukrayna'yı terk etmeyeceğiz ve prensip olarak hiçbir seçeneği dışlamıyoruz." dedi.

UKRAYNA İLE FRANSA ARASINDA GÜVENLİK ANLAŞMASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 16 Şubat 2024’te ülkeler arasında güvenlik iş birliğine ilişkin anlaşma imzaladı.

UKRAYNA İÇİN GÜVENLİK GARANTİLERİ

Bilindiği üzere Temmuz 2023’te düzenlenen NATO zirvesinde G7 ülkeleri Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin bir deklarasyon imzaladı. Daha sonra ilgili deklarasyona birkaç düzine AB ve NATO üyesi ülkesi de katıldı. Deklarasyon, imzacı ülke ile Ukrayna arasında ikili bir anlaşmanın imzalanmasını öngörüyor.

Ukrayna, güvenlik garantilerine ilişkin ilk anlaşmasını Ocak 2024’ün başlarında Birleşik Krallık ile imzaladı. Ardından Zelenskıy, Şubat ayında Avrupa’ya yaptığı ziyaret sırasında Almanya ve Fransa ile ilgili anlaşmalar imzaladı. Daha sonra Danimarka, İtalya, Kanada ve Hollanda ile güvenlik anlaşmaları imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.