SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Kıyiv bölgesinde 1000'in üzerinde Ukraynalıya işkence uyguladı!

İşgalci Rusya'nın başkent Kıyiv bölgesinde 1000'in üzerinde Ukraynalıya işkence uyguladığı belirlendi. Bu kişilerden 203'ünün Ruslar tarafından alıkonulduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 20:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 21:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Kıyiv bölgesinde 1000'in üzerinde Ukraynalıya işkence uyguladı!

İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022'de topyekun işgal girişimi ve saldırılara başlamasının ardından Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'in bazı bölgelerinde sivilleri hedef aldı. İşgalciler, Kıyiv bölgesinde toplu katliam dahil olmak üzere birçok savaş suçuna imza attı.

12 BİNİN ÜZERİNDE SUÇ SORUŞTURMASI YAPILDI

Ukrayna Kıyiv Bölge Savcılığı, işgal girişimi sırasında bin 139 kişinin, Rus ordusu tarafından işkenceye, insanlık dışı muameleye ve fiziksel yaralanmaya maruz kaldığı tespit edildi. Ukraynalı savcılar, savaş suçu olarak nitelendirilen 12 bin 456 cezai suçu soruşturdu. Bu suçların işgalci Ruslar tarafından hususi olarak sivillere yönelik uygulandığı belirtildi. Bu fiiller arasında özellikle sivil halka karşı acımasız muamele, zorla çalıştırma, işgal altındaki topraklarda milli değerlerin yağmalanması yer aldı.

Ayrıca Bölge Savcılığı Silahlı Çatışma Koşullarında İşlenen Suçlarla Mücadele Dairesi, Kıyiv bölgesinde yasa dışı olarak kaçırılan, özgürlüğünden mahrum bırakılan, sınır dışı edilen veya  yargısız olarak gözaltına alınan sivillere ilişkin bilgileri paylaşıldı. Kıyiv Bölge Savcılığı, işkence veya diğer insanlık dışı muamele ihlali uyarınca 61 dava ve bedensel zarar verme suçlaması ile 615 dava açıldı. Bu davalar çerçevesinde toplamda  bin 139 Ukraynalının zarar gördüğü öğrenildi. Bu kişilerden 203'ünün Ruslar tarafından alıkonulduğu belirtildi.

Bu süre zarfında savcılar, 78 kişinin, Ukrayna Ceza Kanunu'nun 438. maddesi uyarınca savaş suçları işlediğini tespit etti. Öte yandan, soruşturma sürecinde Savcılık tarafından mahkemeye 24 iddianamenin gönderildiği öğrenildi.

İŞGALCİ RUSYA'NIN İRPİN VE BUÇA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARI

İşgalci Rusya, Ukrayna'da topyekun işgal girişimi ve saldırılara başladığı 24 Şubat 2022'den sonra Kıyiv bölgesindeki Buça ve İrpin şehirlerinde büyük katliamlara imza attı. İşgalci Rusya, Buça ve İrpin haricinde Mariupol, Gostomel, Herson gibi Ukrayna'da işgal ettiği toprakların tamamında sivillere yönelik katliamlara imza attı. İşgalciler, bu savaş suçlarına halen devam ediyor.

Kıyiv bölgesinde işgalci Rusların bulunduğu dönemde, katliam, yağma, işkence ve savaş suçları gerçekleştirildi. Rusya'nın savaş suçlarına ilişkin en güncel bilgi, Birleşmiş Milletler Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu (UNHRM) tarafından 21 Kasım 2023 tarihinde yapıldı. Buna göre; Ukrayna'da işgalci Ruslar tarafından öldürülen kişilerin 10 bini aştığı ve 18 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığı aktarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.