SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rutte: İran’daki gelişmelere rağmen NATO’nun Ukrayna’ya desteği sürecek

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İran’daki gelişmelere rağmen NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya desteğini sürdüreceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2026 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2026 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rutte: İran’daki gelişmelere rağmen NATO’nun Ukrayna’ya desteği sürecek

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İran’daki gelişmelere rağmen müttefiklerin Ukrayna’ya destek vermeyi sürdüreceğini söyledi.

Rutte 5 Mart’ta Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansına verdiği röportajda; Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’daki birçok liderin aynı anda iki cephede de sorumluluk alınması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti.

Rutte, “Avrupa’da, ABD’de ve Kanada’da birçok lider bunun ‘hem o hem bu’ meselesi olduğunu söylüyor. Müttefikler olarak ABD’nin Orta Doğu’da yaptıklarını mümkün kılarken aynı zamanda Ukrayna’nın mücadelede güçlü kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu desteği sağlamalıyız.” dedi.

“NATO TOPRAKLARININ HER BİR KARIŞINI SAVUNACAKTIR”

Rutte aynı röportajda, İran tarafından Türkiye yönüne ateşlenen bir balistik füzenin NATO’nun savunma sistemleri tarafından etkisiz hâle getirildiğini vurguladı. Bu müdahalenin ittifakın “NATO topraklarının her bir karışını savunma” kararlılığını gösterdiğini söyledi.

NATO’nun kolektif savunma maddesi olan 5. Madde’nin şu aşamada gündemde olmadığını belirten Rutte, ittifakın söz konusu çatışmaya doğrudan dâhil olmadığını ifade etti.

RUTTE: ABD NATO’NUN EN ÖNEMLİ ÜYESİ

Rutte ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ı fazla övdüğü yönündeki eleştirilere yanıt vererek, ABD’nin NATO’nun en önemli üyesi olmaya devam ettiğini ve güçlü ABD liderliğinin müttefiklerin savunma harcamalarını artırmalarına katkı sağladığını dile getirdi.

Öte yandan Rutte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa’nın nükleer caydırıcılığını güçlendirmeye yönelik açıklamalarını memnuniyetle karşıladığını, ancak NATO için nihai güvenlik garantisinin ABD’nin nükleer şemsiyesi olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.