SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Rus casusluk ağı çökertildi!

Rus istihbaratının, Ukrayna’da ordu ve kritik altyapı tesisleri hakkındaki bilgilerin aktarılması için oluşturulan casus ağı Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından çökertildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 20:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 21:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Rus casusluk ağı çökertildi!

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), nükleer santralin koruma sistemleri, Odesa bölgesinin kıyı şeridi yakınındaki savunma bariyerlerinin coğrafi konumu ve yabancı silahların Ukrayna'ya taşınma yolları hakkında gizli bilgileri Rusya’ya ilettiği belirlenen Rus ajan ağını çökertti.

SBU’dan bugün yapılan açıklamada, çok aşamalı bir özel operasyon sonucu Ukrayna’da faaliyet gösteren FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) askerî karşı istihbaratının ajan ağının etkisiz hale getirildiği duyuruldu. Ülkenin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 5 ajanın gözaltına alındığını belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü ve Dış İstihbarat Servisi eski çalışanları ayrıca bir SBU bölge departmanı görevlisinin yer aldığı belirtildi.

Açıklamada Rus ajanlarının topladığı bilgileri işgal altındaki Kırım’da bulunan bir FSB görevlisine aktardığı kaydedildi. Çökertilen ajan ağının görevinin, Ukrayna'nın Savunma Kuvvetleri ve stratejik açıdan önemli enerji tesisleri hakkındaki istihbaratı Rusya’ya artarmak olduğu belirtildi.

Soruşturma belgelerine göre, Dış İstihbarat Servisi eski çalışanı Rusya geniş çaplı işgal saldırısı başlatmadan önce FSB için ajanlık yapmaya başladı. O zamandan beri Ukrayna birliklerin konuşlandırma yerleri ile ilgili bilgileri Rusya’ya aktarmaya başladı, 24 Şubat 2022’den sonra ise yabancı askeri yardımlarının taşınma yolları hakkında bilgileri Rusya’ya iletti. Ayrıca Rus ajanı, Rivne ve Hmelnıtskıy nükleer santrallerinin çalışma ve koruma sistemlerinin özellikleri hakkındaki gizli bilgileri FSB'ye aktardı.

Daha önce Ukrayna askeri istihbaratında görev yapan bir başka Rus ajanı, FSB’ye Ukraynalı askerlerin kişisel verilerini sızdırdı.

SBU'nun bir çalışanı olan başka bir ajan, işgalciler için Odesa kıyı şeridi yakınındaki tahkimatların ve savunma bariyerlerinin coğrafi konumu hakkındaki bilgileri araştırdı.

Soruşturmaya göre FSB, diğer yöntemlerin yanı sıra ailelerini öldürmekle tehdit ederek grup üyelerini Rusya lehine ajanlık yapmaya ikna etti. Ayrıca failler, tamamlanan her görev için Rusya’dan para aldı.

Vatana ihanet ile suçlanan Rus istihbarat ağının beş üyesi hakkında tutuklama kararının alındığını aktarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.