SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'daki Çin menşeili kameralar Pekin ve Moskova'ya veri sızdırıyor!

Ukrayna'daki güvenlik kameraları aracılığıyla Çinli bir üretici tarafından kontrol edilen sunuculara veri aktarıldığı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'daki Çin menşeili kameralar Pekin ve Moskova'ya veri sızdırıyor!

Radio Liberty'nin araştırmacı gazetecilik projesi Şemı, Ukrayna'daki güvenlik kameralarının Çinli bir üretici tarafından kontrol edilen sunuculara nasıl veri aktardığını ortaya çıkardı. Gazeteciler, Ukrayna'da Çinli üreticiler Hikvision ve Dahua'nın yüz binlerce kamerasının kullanıldığını kaydetti.

ÇİN MENŞEİLİ KAMERALAR HACKLENMEYE MÜSAİT

Araştırmacılar, kameralar üzerinde bir deney gerçekleştirdi ve eski modellerin hacker saldırılarına karşı daha savunmasız olabileceğini keşfetti. Örneğin, 2015 yılında üretilen bir cihazın hacklenmesi yaklaşık 15 dakika sürdü.

Hikvision ve Dahua'nın kısmen Çin devletine ait işletmelere ait olduğu ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile bağlantılı olabileceği de iddia ediliyor. Ayrıca Çinli yetkililer, şirketi karşı istihbarat faaliyetleri için gerekli görülen tüm bilgileri devlete sağlamakla yükümlü kıldı.

ÇİN - RUSYA İŞ BİRLİĞİNİN TEHLİKESİ

Gazetecilere göre Çin, Ukrayna şehirlerinin, stratejik işletmelerin ve ön cephedeki yerleşim yerlerinin videolarına da kolaylıkla erişebiliyor. Dolayısıyla Çin ile Rusya'nın uzun süredir devam eden ve yakın işbirliği nedeniyle, Ukrayna ve diğer ülkelerde yaygın olarak kullanılan Çin cihazları üzerinden Rusya'ya bilgi aktarımı riski bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.