SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'e suçlama

Ukrayna Güvenlik Servisi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını destekleyen önde gelen kişiler arasında yer alan Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill hakkında iddianame hazırladığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2023 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2023 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'e suçlama

Ukrayna Güvenlik Servisi, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'e suçlama yöneltti. Rus Patrik Kirill’in Rusya Federasyonu'nun silahlı saldırganlığını teşvik ettiğini ve Rus ordusunun savaş suçlarını reddettiğini ifade etti.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Basın Servisinden bu sabah yapılan açıklamada, SBU ve Ukrayna Başsavcılığı Ofisinin, Rusya’nın silahlı saldırganlığına destek veren ve Rus askerlerinin işlediği savaş suçlarını reddeden Rus Ortodoks Kilisesi Başkanı Vladimir Gundyaev (Patrik Kirill) hakkında bir iddianeme hazırladığı bildirildi.

Açıklamada Rus Ortodoks Kilisesi Patriğinin, Rusya'nın üst düzey askeri-politik liderliğinin bir parçası olduğu ve Ukrayna'ya karşı savaşı açıkça destekleyen ilk kişiler arasında yer aldığı belirtilerek, “Propagandayı yaymak için Rusya’da kontrolü altındaki Rus Ortodoks Kilisesinin dini topluluklarının yanı sıra Ukrayna'daki Rus Ortodoks Kilisesi temsilcilerini kullanıyor” denildi.

Patrik Kirill'in çevrim içi vaazlar veya yayımladığı video yorumlar aracılığıyla Kremlin propagandasını düzenli olarak yaydığı aktarıldı.

RUS PATRİK KİRİLL'E YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR 

SBU, Rus Patriği Kirill’e Ukrayna Ceza Kanunu'nun çeşitli maddeleri kapsamında şu suçlamaların yönetildiğini aktardı:

Ukrayna toprak bütünlüğü ihlali

Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırısının gerekçelendirilmesi, meşru olarak tanınması, reddedilmesi, katılımcılarının yüceltilmesi 

saldırgan savaşı planlamak, hazırlamak ve yürütmek.

AB, RUS PATRİĞİ YAPTIRIM LİSTESİNE DAHİL ETTİ

AB'nin Mayıs 2022'de Rusya'ya karşı hazırladığı 6. yaptırım paketine Patrik Kirill de dahil edildi. AB Dış İlişkiler Servisinin hazırladığı yaptırım metninde Patrik Kirill "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını destekleyen en önde gelen kişiler" arasında gösterildi.

Patrik Kirill ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna konusundaki söylemini güçlendiren önemli bir aktör olarak değerlendirildi. Buna örnek olarak Kirill'in düzenlediği ayinlerde savaşı destekleyen konuşmaları örnek olarak verildi.

Patrik Kirill, Putin'in uzun zamandır en önemli destekçileri arasında gösteriliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.