SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus saldırılarında öldürülen Litvanyalı yönetmenin belgeseli Mariupolis 2, İstanbul’da gösterildi

Ukrayna'da işgalci Rus güçleri tarafından öldürülen Litvanyalı yönetmen Mantas Kvedaravicius'un Mariupol kenti hakkında çektiği belgeseli İstanbul’da gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2023 23:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus saldırılarında öldürülen Litvanyalı yönetmenin belgeseli Mariupolis 2, İstanbul’da gösterildi

Rus güçleri tarafından Ukrayna'da belgesel çekimleri sırasında öldürülen Litvanyalı yönetmen Mantas Kvedaravicius'un çektiği "Mariupolis 2" adlı belgesel İstanbul’da gösterildi.

Litvanya’nın Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu, Polonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Fransız Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen "Mariupolis 2" adlı belgeselin gösterimi, dün akşam İstanbul’daki Fransız Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Etkinliğe Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu Roman Nedılskıy, Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak, Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Ertan Baştuhan ve çok sayıda kişi katıldı.

BODNAR: ADALET YERİNİ BULMALIDIR

Film gösteriminden sonra Kırım haber Ajansına konuşan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, “Maalesef yönetmen filmi çekerken hayatını kaybetti. Aslında savaşın başlangıcını, Mariupol’un nasıl bombalandığını, sivillerin bu savaşta ne şartlar altında hayatta kalmaya çalıştığını göstermek için yönetmen hayatını feda etti. Bu film bir taraftan sanattır, diğer tarafta ise bu bir tarihtir. Filmde, Ukrayna tarihi ve halkının çektiği acılar kayda geçirildi. Üçüncü olarak, bu film Rusya’nın işlediği suçlarının kanıtıdır. Rusya’nın bu suç eylemleri soruşturulmalı ve cezalandırılmalı, adalet yerini bulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

LİTVANYALI YÖNETMEN, MARİUPOL BELGESELİ ÇEKERKEN ÖLDÜRÜLDÜ

LTİVANYALI YÖNETMEN RUSYA'NIN SAVAŞ SUÇLARINI KAYDA GEÇİRDİ

3 Nisan'da Ukrayna’da Rus saldırıları sonucunda ölen Litvanyalı yönetmen, Rus birliklerinin Mariupol’daki işgal girişimi ve saldırıları sırasında belgesel çekimi için kentte bulunuyordu. 2016 yılında yine aynı şehirde belgesel çeken Kvedaravicius, Rusya, Ukrayna’ya saldırınca Mariupol şehrine geri döndü. Önceki belgeselinin devamı olarak adım adım şehrin yok edilişini kaydetti. Çekimlerini, Rus işgalcilerin bombardımanlarının gölgesinde sürdürdü. Kvedaravicius, şehirden ayrılmaya çalıştığı sırada ise işgalcilerce hedef alınarak öldürülmüştü.

45 yaşında hayatını kaybeden Kvedaravicius ile Mariupol kentinde birlikte çalıştığı yardımcı yönetmen Hanna Bilobrova’nın çabalarıyla tamamlanan belgesel “Mariupolis 2” ortaya çıktı.

2022 yılında “Mariupolis 2” belgeseli Avrupa Film Ödüllerinde Avrupa Belgesel Ödülü'ne layık görüldü.

RUSYA'NIN EN YOĞUN BOMBARDMANLARINA MARUZ KALAN MARİUPOL KENTİ

Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol, 24 Şubat 2022'de Putin Rusyası'nın başlattığı işgal girişimi ve saldırılarının en yoğun yaşandığı bölgelerden birisi. 

Haftalarca karadan, sudan ve havadan bombalanan kentin çoğu kısmı Rus saldırılarında yok edildi. Ukrayna yetkililerinin açıklamalarına göre kentte en az 20 bin sivil hayatını kaybetti. Kentte hayatını kaybedenlerin sayısını gizlemek için Rus işgal güçleri saldırılarda zarar gören apartmanlarını enkaz kaldırma çalışmalarını yapmadan iş makineleriyle yıktı. Hayatını kaybeden insanları toplu mezarlara gömdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.