SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, Rusya'ya yönelik 11. yaptırım paketini onayladı

AB Konseyi, Rusya'ya yönelik 11. yaptırım paketini onayladıklarını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2023 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2023 18:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB, Rusya'ya yönelik 11. yaptırım paketini onayladı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırı başlatan Rusya'nın yaptırımlarını genişletiyor. AB Konseyi, Rusya'ya yönelik alınan 11. yaptırım paketini onayladıklarını duyurdu. Ekonomik yaptırımları barındıran paketin içeriği, mevcut AB yaptırımlarını güçlendirmek ve yaptırımların atlatılmasını engellemek amacını taşıyor. 

RUSYA'YI DESTEKLEYEN 87 KİŞİ DAHA YAPTIRIM LİSTESİNE EKLENECEK

Anadolu Ajansının (AA) haberine göre 11. yaptırım paketinin içeriğinde şu maddeler yer alıyor:

"Rusya'ya gönderilmesi yasak olan ürün ve teknoloji satış, tedarik, transfer veya ihracatını 3'üncü ülkelere yönelik olarak kısıtlayabilecek. Rusya'nın askeri ve teknolojik gelişmesine, savunma veya güvenlik sektörüne katkıda bulunabilecek daha fazla ürün ve teknolojinin ülkeye transit geçişi yasaklanacak. Rusya'ya yönelik ithalat ve ihracat kontrol ve kısıtlamaları da genişletilecek. Rusya'nın askeri ve endüstriyel kompleksini doğrudan destekleyen 87 kuruluş yeni yaptırım listesine eklenecek. Bu kuruluşlar özellikle hem sivil hem de askeri kullanımı olan ürün ve teknolojilerde daha sıkı ihracat kısıtlamalarına tabi tutulacak. 

Listede, Rusya'ya ticaret kısıtlamalarının aşılmasında rol oynayan Çin, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Ermenistan'da kayıtlı kuruluşlar ile Rusya'ya insansız hava araçları sağlayan 4 İran kuruluşu yer alacak. Elektronik bileşenler, yarı iletkenle, elektronik devre ve kart imalat ekipmanları, çeşitli kimyasallar, optik bileşenleri metaller ve seyir aletleri ile denizcilik teçhizatları da yasak listesine girecek. Rusya'da kayıtlı araç ve römorklarla kara yolundan AB'ye mal taşıma yasağı kapsamı genişletilecek.

UKRAYNALI ÇOCUKLARIN KAÇIRILMASINA KARIŞAN KİŞİLER DE LİSETEYE DAHİL EDİLECEK

Ham petrol ve petrol ürünleri taşıyan gemilerin yanıltıcı uygulamalarındaki artışa karşı da tedbir alınacak. Bu çerçevede, gemiden gemiye petrol transferi yapanların AB limanlarına erişimi yasaklanacak. Paket kapsamında, askeri yetkililer, savaşla ilgili karar vericiler, Ukraynalı çocukların Rusya'ya gönderilmesine karışan kişiler, Ukrayna vatandaşlarına karşı karar alan yargıçlar, iş insanları ile Rus istihbaratına kritik teknoloji ve yazılım sağlayan şirketler, işgal altındaki topraklarda faaliyet gösteren bankalar ve Rus silahlı kuvvetleriyle çalışan kuruluşları içeren 100'den fazla kişi ve kuruluşun mal varlığı dondurulacak"

Öte yandan söz konusu yaptırım paketi, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra yürülüğe girecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.