SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, tahıl koridoru anlaşmasının sürmesini neden istiyor?

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi Çin'i harekete geçirdi. Çin yönetimi, Ukrayna ve Rusya'dan tahıl ihracatının yeniden başlamasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2023 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, tahıl koridoru anlaşmasının sürmesini neden istiyor?

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara

Çin, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna topraklarına karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ile birlikte 2022'nin ilk yarısında, dünya mısır rezervinin yüzde 69'unu ve pirincinin ise yüzde 60'ını stoklamıştı. Ancak, Çin'in bununla yetinmediği tahıl stoklamaya devam ettiği öğrenildi.

ÇİN, TAHIL ANLAŞMASI'NIN SÜRMESİNİ NEDEN İSTİYOR?

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Şuang, geçen cuma günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna'ya çağrı yaparak, tahıl ve gübre ihracatına derhal başlanmasını istedi. Çin'in tahıl koridorunun işlemesinde ısrarcı olması dikkat çekti. Bazı uzmanlar, Çin'in Tayvan'a saldırması halinde dünyanın büyük bir gıda krizine gireceğini ileri sürdü. Çin'in bu yönde bir planı olduğu ifade edildi.

AFRİKA'DA TÜRKİYE-ÇİN REKABETİ Mİ?

Diğer bir yandan tahılın en önemli alıcılarından biri olan Afrika kıtası, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sekteye uğramasından en çok etkilenecek olan bölgelerden biri olarak öne çıkıyor. Çin'in tahıl anlaşmasının başlamasını istemesindeki nedenlerden biri de yeniden Afrika üzerinde hegamonya kurma amacı.

Pekin yönetimi, diğer yandan Türkiye'nin bölgedeki rolünü ele almak istiyor. Ayrıca bazı Afrika devletleri, halen tüm altyapı projelerini Çinli şirketlere veriyor. Bu da Afrika'nın Çin'e olan bağımlılığını artırıyor.

"GIDA ARZINDA HERHANGİ BİR SIKINTI YOK"

Çin Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi, Kasım 2022'de gazetecilere verdiği demeçte, Çin'in gıda stoklarının yüksek seviyede olduğunu aktardı. İdare, "Buğday stoklarımız bir buçuk yıldır talebi karşılayabiliyor. Gıda arzında herhangi bir sıkıntı yok” açıklamasında bulunmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.