SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fransa, Çin'i Rusya ile "müzakere" için aracı olmaya çağırdı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin ziyaretinde Pekin yönetimini Rusya ile müzakerelerde aracı olmaya çağırdı. Ukrayna yönetimi, daha önce birkaç kez denenen müzakere sürecini, Rusya'nın işgal girişimi ve saldırılara son vermemesi ve işgal ettiği topraklardan çıkmaması sebebiyle kesin bir dille reddetmişti.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2023 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2023 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransa, Çin'i Rusya ile "müzakere" için aracı olmaya çağırdı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin devlet başkanı Şi Cinping ile 6 Nisan 2023 tarihinde Çin’in başkenti Pekin’de bir araya geldi. Macron, Çinli mevkıdaşına, Rusya’nın Ukrayna’yı topyekun işgali sürecinde Çin’in Rusya ile müzakere yürütülmesi için devreye girmesi gerektiğini ifade etti.

Macron, Şi Cinping'e, "Rusya'yı tekrar akla ve müzakere masasına geri getirme konusunda size güvenebiliriz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in de bulunduğu görüşmede, krizi sona erdirmek ve küresel güçleri savaşan bloklara ayırabilecek gerilimi önlemek için Batı'nın Çin ile yakın irtibatta olması gerekiği vurgulandı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, ÇİN'İN RUSYA'YA SİLAH SAĞLAMASINDAN ENDİŞE DUYUYOR

Şi Cinping, mart ayında Moskova’ya yaptığı ziyaret de dahil olmak üzere Çin’in eylemlerini bir arabulucu konumunda sürdürmeye çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in Rusya'ya ölümcül silahlar sağlayabileceğinden endişe duyarken, diğer Batılı ülkelerle birlikte Çin'in Ukrayna'da siyasi bir çözüm önerisi sunma çabasını gerçekçi bulmuyor.

UKRAYNA'NIN MÜZAKERELERE BAKIŞI NASIL?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere yapma olasılığının imkansız olduğunu belirten kararı imzaladı. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, tarafından 30 Eylül 2022 tarihinde kabul edilen kararda, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere yürütmenin imkansızlığını teyit edildi” ifadelerine yer verildi. Ukrayna yönetimi, Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki saldırgan tavırlarına son vermemesi ve işgal ettiği topraklardan çıkmaması nedeniyle herhangi bir müzakere sürecine dahil olmayacağını açık bir dille ifade etti.

UKRAYNA'NIN BARIŞ FORMÜLÜ NEDİR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın barış formülüne ilişkin 10 maddelik önerisinde; radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması başlıkları yer alıyor.

RUSYA-ÇİN İLİŞKİLERi SON DÖNEMDE BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SEVİYEYE ULAŞTI

Ukrayna topraklarının tamamına karşı başlattığı işgal girişimi ve saldırılar nedeniyle Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ilişkileri bitme noktasına geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 15 Mart 2023 tarihinde bir açıklama yayımlayarak, ekonomik ve askeri teçhizat bağlamında Rusya'nın en büyük destekçisi Çin yönetimi ile olan ilişkisinin "benzersiz boyutlarda iyi" olduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Şoygu'nun Çin Savunma Bakanı görevine getirilen Rus yanlısı Li Şangfu ile Çin'in Merkezi Askeri Komisyonu başkan yardımcılıklarına atanan Çin Halk Kurtuluş Ordusundan General Cang Youşia ve General Hı Veydong'a ayrı ayrı tebrik telgrafı gönderdiği duyuruldu. Şoygu, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin gelişmeye devam edeceğini kaydetti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.