SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin 105. yılı anısına uluslararası konferans yapıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin ilan edilişinin 105. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen konferansta, Rusya'nın baskılarına maruz kalan tüm halkların geleceği konuşuldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2023 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2023 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin 105. yılı anısına uluslararası konferans yapıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin ilanının 105. yıldönümüne ithafen uluslararası konferans düzenlendi. Konferansta tarihi meselelerin yanında işgalci Rusya’nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı konuşuldu. Konferansta, Rusya'nın sınırları içinde ve dışında baskılara maruz kalan tüm halkların bir an evvel kurtulmaları, bağımsızlıklarına kavuşmaları yönünde görüşmeler yapıldı.

Konferans, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov tarafından yapılan konuşmalarla başladı.

“RUSYA’DAKİ TÜM HALKLARIN DEVLETİN DAĞILMASINA HAZIRLIKLI OLMALARI GEREKİYOR”

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Şu an işgal ettiği tüm toprakların kurtarılmasının ve sınırları içinde yaşayan tüm halklara büyük acılar getiren alçak imparatorluğun (Rusya) dağılmasının arifesindeyiz. Bu imparatorluk onlarca halkı sürgün etti, suni açlığa maruz bıraktı ve soykırım yaptı. Tüm bunlar milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. Bu şartlarda Kafkasya halkları dahil Rusya’daki tüm halkların gelişmelere hazır olmaları gerektiğini düşünüyorum. Şimdiden oluşturulacak devletler, federasyonlar konusunda düşünmek ve hazırlık yapmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

“TARİHTEN DERS ÇIKARMALIYIZ”

Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş bittikten sonra Rusya’nın tekrar Ukrayna’ya, Kırım Tatarlarına, Kafkasya halklarına, Orta Asya ve Baltık ülkelerine saldırmaması için önlemlerin alınması gerektiğini belirten KTMM Başkanı Refat Çubarov şöyle konuştu:

“105. kuruluş yıldönümünü bugün kaydettiğimiz Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, Kuzey Kafkasya ve Dağıstan halklarının kendi kaderini tayin etme hakkını uygulama şekli olmuştu. Rus İmparatorluğu dağıldığında birçok halk kendi geleceğini kurmaya çalıştı. Aynı girişimde Kırım Tatarları da bulundu. 1917’de Bahçesaray’da toplanan Kurultay’da Kırım Halk Cumhuriyeti ilan edilmişti. Hepimizin bildiği sebeplerden dolayı birçok halkın beklentileri boşa çıktı, çünkü bir devletten diğerine dönüşüm aşamasında emperyal güç yıkıcı hale geldi ve yerli halkların kendi bağımsız devletlerini kurmasına izin verilmedi. Tüm bunlar tarihte kalıyor, ama bu tarihten şu an yaşadığımız olaylarla bağlantılı dersleri çıkarmalıyız"

“RUSYA, İLK DARBESİNİ ÇEÇENİSTAN’A YÖNELTTİ”

Son 100 yılda ilk kez Kafkasya halklarının Rusya’nın etkisi olmayan bir geleceği tartışma imkanına sahip olduğunu belirten Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, "Bu çok önemli bir gelişmedir. Bugün bunların Ukrayna’da yaşanmasından dolayı çok mutluyum. Ve bunlar, Rusya bağımsız bir devlete karşı saldırgan, acımasız bir savaş başlattığı için yaşanıyor. Rus saldırganlığına karşı koyan Ukrayna halkı, tüm halklara, özgürlük için nasıl mücadele edilmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak Çeçenler bu durumda bir istisnadır. Çünkü Rusya ilk darbesini bize yöneltti. Yeltsin’in Çeçenistan’da başlattığı eylemler, Ukrayna’da bugün yaşananların başlangıcıydı. Ama o dönemde tüm dünya Çeçenistan’da yaşananları görmezden geldi. Sayısı bir milyonu biraz geçen halk içinden 300 binden fazla sivil öldü; bunların yaklaşık 42 bini çocuktu. Bizim ödediğimiz bu bedel sayesinde dünya bugün Ukraynalılara yardım etmeye başladı.” dedi.

Etkinlikte Kafkasya Halkları Meclisi Başkanı Ruslan Kutaye, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin tarihi hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Konferansta ayrıca Ukrayna milletvekilleri, ABD merkezli Jamestown Vakfı , Hudson Enstitüsü analistleri, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Kuzey Kafkasya halkları ve Transkafkasya cumhuriyetlerinin temsilcileri konuşma yaptı.

“ÇERKES ULUSU, MÜCADELESİNE BAĞIMSIZ ÇERKESYA CUMHURİYETİ KURULANA KADAR DEVAM EDECEKTİR”

Rusya’nın yüzyıllardır Kafkasya halklarına zulmettiğine dikkat çeken Birleşik Çerkesya Konseyi Genel Başkanı Kenan Kaplan, “Çerkes ulusu, yüzyıllarca süren mücadeleleri sonucunda Rusya Çarlığı tarafından soykırıma ve sürgüne uğratılmıştır. Anayurtlarını terk etmek zorunda bırakılmışlardır. Bugün dünyanın 40 ülkesinde sürgün hayatı yaşamaktadırlar. Çerkes ulusu, varlık mücadelesini tarihi Çerkesya toprakları üzerinde Bağımsız Çerkesya Cumhuriyeti kurulana kadar sürdürecektir. Çerkes ulusunun yaşadıklarının bir benzerini Ukrayna ulusu ve Ukrayna devleti yaşıyor. Kuzey Kafkasya halkları, verecekleri ortak mücadele ile bağımsızlıklarını teker teker kazanacaklar. Emperyal ve faşist Rusya'dan haklarını sonuna kadar alacaklardır. Ukrayna Parlamentosundan Çerkes Soykırımı'nı kabul etmesini talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

KIRIMOĞLU İLE ÇUBAROV’A NİŞANLAR TAKDİM EDİLDİ

Konferansta Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Milletin Onuru Nişanı'nı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’a ise Halklararası Dostluk Nişanı'nı takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.