SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal sırasında mağdur olan Kırım Tatar aileleri anlatan "Sessiz Sürgün" belgeseli Kıyiv'de gösterildi

İşgalci Rusya'nın baskıları yüzünden anavatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatar ailelerin yaşadığı zulmü anlatan, Türkiye çekimleri Kırım Haber Ajansı ekibi tarafından yapılan "Sessiz Sürgün" belgeselinin ön gösterimi Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2023 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2023 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal sırasında mağdur olan Kırım Tatar aileleri anlatan "Sessiz Sürgün" belgeseli Kıyiv'de gösterildi

İşgalci Rusların baskısı yüzünden anavatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatar ailelerinin kaderini anlatan, Türkiye çekimleri Kırım Haber Ajansı ekibi tarafından yapılan "Sessiz Sürgün" projesinin sunumu Kıyiv’de yapıldı. Prömiyer öncesindeki ilk gösterim; siyasilerin, Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcilerinin, insan hakları savunucularının, siyasi tutsakların yakınlarının ve sivil aktivistlerin katılımıyla yapıldı.

“Səssiz deportasiya” filminin təqdimatı

İŞGAL SIRASINDA MAĞDUR OLAN KIRIM TATAR AİLELERİNİ ANLATAN "SESSİZ SÜRGÜN" PROJESİ KIYİV'DE GÖSTERİLDİ

Senaristler, işgal edilen Kırım'da Rus güvenlik güçleri tarafından zulme uğrayan, işgalin ardından bölgeyi terk etmeye zorlanan ve büyük çaplı Rus saldırısının ardından Rus ordusu saflarında savaşmamak için kaçmak zorunda kalanlara ait 7 hikâyeyi temel alıyor.

Filmin senaristleri Anjelika Rudenko ve Dmitrıy Djulay gösterim öncesinde, "Elinizde bir celple kaçmak, dört çocukla hayata sıfırdan başlamak, Ukrayna'ya ait Kırım için savaşmak, Azovstal ve Olenivka'da hayatta kalmak nasıl bir şey?” sorularına cevap aradıklarını ifade etti.

“Səssiz deportasiya” filminin təqdimatı

TAMİLA TAŞEVA: KIRIM TATARLARI BUGÜN RUSYA'NIN İŞGAL REJİMİNE KARŞI ÇIKIYORLAR

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, “Dün ‘Sessiz Sürgün’ belgeselinin gala öncesi gösterimine geldim. Uluslararası İnsan Hakları Günü'nde düzenlenmesi boşuna değildi, çünkü 1944'te olduğu gibi Rusya'nın baskısına maruz kalan ve işgalcilerin baskısıyla anayurtlarından sürülen Kırım Tatar ailelerinin akıbeti burada tartışılıyor” açıklamasını yaptı.

Sessiz Sürgün projesini sadece belgesel değil bir acının yansıması olarak tasvir eden Taşeva, “Bu sadece bir belgesel değil olağanüstü bir duygu girdabı, bir acının yankısı, anavatanı korumaya yönelik karşı konulmaz bir yaşam susuzluğudur” ifadelerini kullandı. Kırım Tatarlarının mücadelesini sürdürdüğüne işaret eden Taşeva, “Kırım Tatarları bugün Rusya'nın işgal rejimine karşı çıkıyorlar, bu yüzden tutuklanıyorlar, işkence görüyorlar, zulme uğruyorlar ve tüm aileleri tehdit ediliyor” dedi.

“Səssiz Deportasiya” filminin təqdimatı – Kiyev, dekabr 2023

ÇEŞİTLİ ÜLKELERDE ÇEKİMLER YAPILDI

Çekimler Polonya, Belçika, Almanya, Türkiye ve Kırım'da gerçekleştirildi. Filmde karakterlerin kişisel arşivindeki görüntüler kullanıldı. Filmin yapımcısı Elvina Seytbullayeva, en zor şeyin insanları hikayelerini anlatmaya ikna etmek olduğunu kaydetti.

Seytbullayeva, "Filmdeki tüm karakterleri biliyorum. Ve onların hikayelerini onlarla yaşıyorsunuz. Sanki görmüşsünüz ve okumuşsunuz gibi geliyor ama kendileri söylediklerinde yeniden yaşıyorsunuz. Ve bu en zor kısımdı. Öte yandan hikayelerinde bize güvenmeleri güzeldi" dedi.

“Səssiz deportasiya” filminin təqdimatı

PRÖMİYER GÖSTERİMİ, 13 ARALIK'TA YAPILACAK

Filmin galası 10 Aralık'ta Suspilne TV kanalında yapıldı. 13 Aralık'ta YouTube platformunda Azadlıq Radyosu kanalında büyük bir prömiyer yapılacak. Aynı gün Ukrayna'nın ulusal kanallarında "Sessiz Sürgün" belgeseli gösterilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.