SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Ruslar, bir kişiye daha Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde hapis cezası verdi!

İşgalci Rusların, Kırım Tatarlarına ve işgale karşı çıkan Ukraynalılara baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde "Numan Çelebicihan Taburu davası" çerçevesinde bir kişi daha mahkum edildi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 22:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Ruslar, bir kişiye daha Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde hapis cezası verdi!

Rus işgali altındaki Kırım’daki sözde Canköy Bölge Mahkemesi, güya Numan Çelebicihan Taburu'na mensup olduğu iddiasıyla alıkonulan bir Ukrayna vatandaşını daha hapis cezasına mahkum etti.

Rusya Federal Güvenlik Servisinden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna vatandaşı olan bir erkek, Nisan 2023’te güya Numan Çelebicihan Taburu'na mensup olduğu iddiasıyla alıkonuldu. Sözde Canköy Bölge Mahkemesi, ismi açıklanmayan Ukrayna vatandaşını suçlu bularak hakkında 5 yıl hapis cezası kararı aldı.

EN AZ 33 KİŞİ ALIKONULUYOR!

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Eylül 2023’te yaptığı açıklamada işgalci Rus yönetiminin, baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde çoğu Kırım Tatarı olmak üzere en az 33 Ukrayna vatandaşını alıkoyduğunu açıkladı.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmi olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi öne sürerek, Kırım Tatar halkına karşı baskı uygulamaya başladı.

RUSYA, TABURU GÜYA "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI!

Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. İşgalciler, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, bu hususta, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.