SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Savaş suçlusu olarak aranan Putin’le aynı masaya oturmayacağız

Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Haber Ajansı (QHA) stüdyosunda merak edilen soruları yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Savaş suçlusu olarak aranan Putin’le aynı masaya oturmayacağız

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 1-3 Mart 2024 tarihlerinde katıldığı III. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) sonrasında Türkiye'nin başkenti Ankara'da resmî temaslarını sürdürüyor.

Kırımoğlu, çok sayıda ülkeden devlet ve hükûmet başkanı, diplomat, üst düzey yetkili, akademisyen ve öğrencinin katıldığı forumun akabinde Kırım Haber Ajansını (QHA) da ziyaret etti. Efsanevi lider Kırımoğlu, 5 Mart 2024 tarihinde QHA'ya gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde, merak edilen soruları cevaplandırdı. Kırımoğlu, 1992'de Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olan Türkiye'nin, Kıyiv ile diplomatik ilişkisini değerlendirdi. Kırım Tatarları açısıından Ukrayna'nın önemine işaret eden Kırımoğlu, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Kırım Tatarı asıllı Türk vatandaşının yaşadığını kaydetti. 

"SAVAŞ SUÇLUSU OLARAK ARANAN PUTİN'LE AYNI MASAYA OTURMAYACAĞIZ"

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Antalya Diplomasi Forumu'nun kapanış konuşmasında yer verdiği ateşkes vurgusuna dikkat çeken Kırımoğlu, söz konusu çağrıyı şu şekilde değerlendirdi:

"Bizim bu konudaki fikrimiz farklı. Devletimize saldıran, köylerimizi, kasablarımızı, şehirlerimizi yıkan, insanlarımızı öldüren hatta Uluslararası Ceza Mahhkemesi tarafından savaş suçlusu olarak aranan Putin ile aynı masaya oturmayacağız. Onlarla otursak ne konuşacağız? Hem oturup anlaşalım hem de işgal ettiği toprakları elinde tutsun. Bu olmaz. Önce işgal ettiği topraklardan çekilecek, sonra masaya otururuz. Halkımıza ve devletimize verdikleri zararı nasıl karşılayacaklar? İşte bunu konuşabiliriz."

TÜRKİYE'NİN, KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN KURTARILMASI KONUSUNDA BİR GİRİŞİMİ VAR MI?

Kırımoğlu QHA'nın, "2017 senesinde işgalciler tarafından alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları İlmi Umerov ve Ahtem Çiygöz, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın araya girmesiyle Türkiye'ye getirilmişti. Şu an yine tutuklular arasında KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal de var. O dönemki değişim ve girişim yeniden yapılabilir mi? Bu konuda görüşmeler yapıyor musunuz?" sorusuna, yapılan her görüşmede bu konuyu masaya yatırdıklarını ifade etti. Kırımoğlu bu bağlamda Kırım Tatar siyasi tutsakların, suçlu Ruslarla takas edilmesi için son olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüğünü belirtti.

"UKRAYNA BAYRAKTARLARIN TEDARİKİNİ HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAK"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına dikkat çeken Kırımoğlu, dünya kamuoyunun savaşa odaklanması gerektiğini ve bu şekilde zafer elde edilebileceğini kaydetti. Bu noktada Türkiye'nin Ukrayna'ya karşı verdiği desteği ele alan Kırımoğlu, Bayraktar TB2 S/İHA tedariki, Tahıl Koridoru Anlaşması ve Mayın Temizleme Anlaşması gibi konulara değindi. Kırımoğlu Türk hava savunma şirketi BAYKAR Teknoloji'nin Ukrayna'da fabrika açacağını, bu noktada cesur bir girişim sergilediklerini vurguladı. Kırımoğlu konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Ukrayna'da Bayraktarların yeri ayrı. Savaşın ilk günlerinde Bayraktarların faydasını gördük. Rusya, Kıyiv'e doğru gittiği zaman Bayraktarlar olmasaydı durumumuz çok zor olacaktı. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Bu yüzden Ukrayna'da restoranların adı Bayraktar. Bayraktar'a şarkı yazıldı, çocuklara Bayraktar ismi verildi. Ukrayna, Bayraktarların değerinin farkında, bu tedariki hiçbir zaman unutmayacak."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.