SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Refat Çubarov: Kırım, Kırım Tatarlarının anavatanıdır, başkası söz sahibi olamaz

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıyiv’de Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov ve KTMM üyeleri ile bir araya geldi. KTMM Başkanı Çubarov görüşmede ele alınan konuları hakkında QHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2025 22:29
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2025 23:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Refat Çubarov: Kırım, Kırım Tatarlarının anavatanıdır, başkası söz sahibi olamaz

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıyiv’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile KTMM üyeleri ile bir araya geldi.

Rus işgali altında bulunan Kırım ve Kırım Tatarlarının durumu, Kırım Tatar siyasi tutsakların Rus esaretinden kurtarılması ve diğer birçok konunun ele alındığı görüşmeye Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçilisi olarak atanan KTMM Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna Milletvekili ve KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, KTMM üyeleri Eskender Bariyev ve Riza Şevkiyev ile Kırım Millî Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov katıldı.

Kırım Haber Ajansına (QHA) görüşmeye dair açıklamalarda bulunan Refat Çubarov şu ifadeleri kullandı:

İyi bir görüşme gerçekleşti. Görüşme sırasında birkaç hususa dikkat çektik. Özellikle ABD’deki seçimlerden bu yana bazı derin kaygılarımız var. Bunlar, birilerinin Kırım hakkında, Kırım’ın kaderi hakkında konuşma hakkını kendinde görmesinden kaynaklanıyor. Bu bağlamda sayın Bakana, Kırım Tatar halkının temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin bu konudaki tutumunu birçok kez açıkça dile getirdiğini söyledik. Bu tutumun temelinde şu gerçek yatıyor: Kırım, Kırım Tatar halkının anavatanıdır. Aynı zamanda Kırım, Ukrayna devletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden, Kırım’ın bugünü ve geleceği hakkında karar alma konusunda Ukrayna devleti ve Kırım Tatar halkı dışında kimsenin söz hakkı yoktur.

İkinci olarak dikkat çekilen konunun Kırım’daki siyasi baskılar olduğunu belirten Çubarov, "Her esir takası, Kırım’daki ailelerde büyük bir kafa karışıklığına ve umutsuzluğa yol açıyor. Çünkü bizim insanlarımız orada siyasi tutsak konumunda. Rusya bu insanların durumlarını tartışmaya bile izin vermiyor. Onların özgürlüğüne kavuşması için ne gibi yollar izlenebileceğini konuştuk. Bu konu çok önemliydi." dedi.

Çubarov, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Üçüncü olarak şuna dikkat çektik: Rusya, Kırım ve Kırım Tatarları hakkındaki niyetleri hakkında çok şey söyleyebilir, farklı vaatlerde bulunabilir ama gerçek şu ki, söylediklerinin tam tersini yapıyorlar. Dolayısıyla Kırım’ın Rusya’nın kontrolü altında kalması, Kırım Tatar halkının tamamen yok olması anlamına gelir.

Elbette başka konuları da konuştuk. İşgal altında olan Kırım’daki halkımızın durumunu hafifletebilecek konuları ele aldık. Ukrayna devletinin geleceğini ve adil bir barışın, Ukrayna’nın uluslararası tanınan sınırları çerçevesinde toprak bütünlüğünün korunmasıyla sağlanabileceğini de vurguladık.

ÇUBAROV'DAN FİDAN'A ÖVGÜ

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın diplomatik yetkinliğine dikkat çeken Çubarov, Fidan’ın yalnızca kaygı değil, derin bir bilgiyle meseleleri ele aldığına vurgu yaparak, uluslararası alandaki deneyiminin altı çizdi. “Gerçekten bu konuları çok iyi anlıyor” ifadeleriyle Fidan'ı takdir eden KTMM Başkanı, onun ateşkesin sağlanması yönünde kararlı bir tutum sergilediği ve barış sürecine yapıcı katkı sunduğu belirtti.

Çubarov, “Bence Bakan Fidan’la yaptığımız görüşmeler, bu görevini yerine getirmesinde ona yardımcı olacak. Ama ateşkes olur mu, barış görüşmeleri için masaya oturulur mu, bu tamamen diktatör Putin'e ve onun kafasının içindeki hesaplara bağlı.” diye konuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.