SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Rus işgal güçleri, Ukrayna’da en az 142 sivili infaz etti

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Rus işgal güçlerinin Ukrayna’da en az 142 sivili infaz ettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2023 20:28
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2023 19:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Rus işgal güçleri, Ukrayna’da en az 142 sivili infaz etti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM İnsan Hakları Konseyinde yaptığı konuşmada; sivillerin infaz edilmesi, bombardıman sonucu ölümler, işgal altındaki topraklarda alıkoyma ve kaçırmalar, cinsel şiddet de dahil olmak üzere tutuklulara yönelik işkence ve kötü muamele gibi Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına ilişkin yeni verileri açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Cenevre'de bugün düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ofisinin incelemelerine ilişkin açıklama yaptı. Türk, Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal etmeye ve savaş suçları işlemeye devam ettiğini vurguladı.

142 SİVİLE AİT İNFAZ VAKASI TESPİT EDİLDİ

Volker Türk, “Şubat 2022’den bu yana Rus ordusu tarafından kontrol edilen topraklarda sivillere yönelik 142 infaz vakası tespit edildi. İşgal altındaki topraklarda, cinsel şiddet de dâhil olmak üzere tutuklulara yönelik yaygın işkence ve kötü muamelenin yanı sıra çok sayıda zorla kaybetme vakasını belgeledik" ifadelerini kullandı.

10 BİNDEN FAZLA SİVİLİN ÖLDÜĞÜ DOĞRULANDI

Rusya'nın sivillerin korunması için gerekli tedbirleri almadığına dikkat çeken Türk, “4 Aralık itibariyle ofisim, Şubat 2022'den bu yana çatışmalar sonucu 560'tan fazlası çocuk olmak üzere 10 binden fazla sivilin öldüğünü kaydetti ve doğruladı. Ayrıca 18 bin 500 sivilin yaralandığını doğruladı. Öte yandan gerçek kayıpların çok daha yüksek olması muhtemel" dedi.

4 AYDA RUS SALDIRILARINDA 2 BİN 400'DEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ

Bununla birlikte BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, 1 Ağustos-30 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 bin 440 sivilin füze, roket, top ve benzeri saldırılarda hayatını kaybettiğini ve yaralandığını açıkladı. Ayrıca, mayınlar ve patlayıcı mühimmat Şubat 2022'den bu yana 1000'den fazla sivilin ölümüne neden oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.