SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar heyeti, BM’de Kırım’ın milli-bölgesel özerkliğe dönüştürülme ihtiyacına vurgu yaptı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar heyetinin Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu'nda yaptığı çalışmaları değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar heyeti, BM’de Kırım’ın milli-bölgesel özerkliğe dönüştürülme ihtiyacına vurgu yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, BM Yerli Halklar Daimi Forumu'na katılan Kırım Tatar heyetinin çalışmalarını değerlendirdi.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, 21 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, KTMM Başkanı Refat Çubarov, KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM Yerli Halklar Daimi Forumu üyesi Süleyman Mamutov, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Avukatı Ludmıla Korotkıh, Kırım Tatar Milli Meclisinin BM Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yürütme Konseyi Üyesi Ayla Bakkalı'dan oluşan Kırım Tatar heyetinin BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumuna katıldığını belirtti.

Oturumunun ilk gününde Süleyman Mamutov’un BM Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü olarak seçildiğini hatırlatan Çubarov, “Kırım Tatar heyeti üyeleri, Rusya Federasyonu'nun işgal ettiği Kırım'da yerli Kırım Tatar halkının haklarıyla ilgili durumu, Ukrayna yerli halklarının temsilci organlarının Ukrayna devlet yetkilileriyle, özellikle Ukrayna Hükümeti ile etkileşimi ayrıca KTMM ve Kırım Tatar kamu kuruluşlarının kültür, eğitim ve çevre alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek için BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun kürsüsünü en iyi şekilde kullanmaya çalıştı. Kırım'ın mevcut özerk statüsünün, yerli Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkına dayalı milli-bölgesel özerkliğe dönüştürülmesi ihtiyacı, Kırım Tatar heyeti üyelerinin yaptığı her konuşmada vurgulanan bir konu oldu.” ifadelerini kullandı.

Bunun dışında Çubarov, BM Yerli Halklar Daimi Forumu çerçevesinde Kırım Tatar heyetinin bir dizi önemli görüşme gerçekleştiğini aktararak özellikle; Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Sedat Onalan ve BM Yerli Halklar Hakları Özel Raportörü Francisco Cali-Tzay ile yapılan görüşmelere dikkat çekti.

Ayrıca Kırım Tatar heyeti, Avrupa Birliği'nin BM'deki Temsilciliğinde, AB üyesi ülkelerin yanı sıra ABD ve Türkiye'nin ulusal delegasyonlarının başkan ve üyelerinin de katıldığı brifingde, "Rusya'nın askerî saldırganlığı ve Kırım'ın geçici işgali: Ukrayna'nın yerli halklarının bugünü ve geleceği üzerinde yıkıcı etki" konulu bir etkinlik düzenledi. Çalışma ziyaretinin son gününde Kırım Tatar heyeti ABD Kırım Tatarları Derneğinin ofisinde, ABD Kırım Tatarları Derneğinin yönetimi ve üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıya ABD'deki Çeçen ve Çerkes örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

KTMM Başkanı Çubarov, yapılan tüm görüşme ve etkinliklerde Rus işgali altında bulunan Kırım’daki durum ve özellikle siyasi tutsakların serbest bırakılmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılması ihtiyacı konusunda, Ukrayna-Rusya Savaşının gidişatı hakkında bilgi verildikten sonra, uluslararası toplumun Ukrayna çevresinde daha güçlü bir şekilde birleşmesi ve işgalci Rusya’ya karşı yürütülen mücadelede nihai zafer sağlanana kadar desteğin sürdürülmesi konularının ayrı tartışıldığını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.