SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Rus askerleri 3 ayda en az 32 Ukraynalı savaş esirini infaz etti

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu, Ukraynadaki insan hakları durumuna dair yayımladığı yeni raporda, Rus askerlerin 1 Aralık 2023 ile 29 Şubat 2024 tarihleri arasında en az 32 Ukraynalı savaş esirini infaz ettiği aktarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Rus askerleri 3 ayda en az 32 Ukraynalı savaş esirini infaz etti

BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu, Ukraynadaki insan hakları durumuna dair yeni raporunu dün yayımladı. Raporda, 1 Aralık 2023-29 Şubat 2024 tarihleri arasında en az 32 Ukraynalı savaş esirinin infazına ilişkin güvenilir bilgiler kayda geçirildi.

Belgede, 32 infazın 12 ayrı olayda gerçekleştiği aktarılırken, bu sayının daha önceki herhangi bir döneme göre önemli ölçüde daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

RUS ESARETTEN KURATARILAN UKRAYNALI ASKERLER GÖRDÜKLERİ İŞKENCELERİ ANLATTI

Bunun dışında raporda misyon uzmanlarının, yakın zamanda Rus esaretinden kurtarılan 60 Ukrayna askeri ile röportaj yaptığını ve eski esirlerin çoğunun cinsel tacize uğradığını tespit ettiğini ifade edildi. Ayrıca esaretten kurtulan Ukraynalı askerler, Rus askerleri ve yetkililerinin esirleri döverek, elektrik kullanarak işkence uyguladığını, vurmakla tehdit ettiğini veya infaz taklidi yaptığını anlattılar. 

Raporda söz konusu verilerin Rus ordusunun daha önce de tespit edilen; işkence, kötü muamele, esaret altında ölüm, kimseyle görüştürülmeden gözaltı, zorla kaybetme ve korkunç gözaltı koşulları gibi uygulamaları tatbik etmeye devam ettiğini doğruladığını kaydedildi.

RUSYA, ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKU İHLAL EDİYOR

Bilindiği üzere Rus işgal güçlerinin, esir aldığı silahsız Ukraynalı askeri infaz ettiğini gösteren bir dizi video sosyal medyada yayımlanmıştı. Söz konusu görüntüler Rusya'nın savaş esirlerine yönelik muamelesine ilişkin uluslararası insani hukuku ağır bir şekilde ihlal ettiğini teyit ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.