SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna’dan AGİT üyesi ülkelere çağrı: "Casusluk için kullanılan Rusya’nın 'kültür ve diplomasi’ merkezleri kapatın"

Ukrayna'nın AGİT Temsilci Yardımcısı Palagusınets, Rusya'nın Avrupa'daki diplomatik ve kültürel kurumlarının casusluk ile sabotajlar için kullanıldığını belirterek üye ülkelere bu yapıları kısıtlama, yaptırımları sıkılaştırma ve Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirme çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2026 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2026 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’dan AGİT üyesi ülkelere çağrı: "Casusluk için kullanılan Rusya’nın 'kültür ve diplomasi’ merkezleri kapatın"

Ukrayna, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi devletlere Moskova üzerindeki baskıyı artırma çağrısında bulundu. Viyana’daki Uluslararası Örgütler Nezdinde Ukrayna Daimi Temsilci Yardımcısı Rostıslav Palagusınets, AGİT Güvenlik İşbirliği Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya’nın Avrupa genelinde casusluk ve yıkıcı faaliyetler yürütmek için kullandığı diplomatik ve sözde "kültürel" altyapısının sınırlandırılmasını istedi.

Palagusınets, Rusya’nın yürüttüğü işgal savaşının doğrudan Ukrayna’yı hedef aldığını ancak Moskova’nın şantaj, baskı, dezenformasyon ve istikrarsızlaştırma hamlelerinin tüm Avrupa’yı tehdit ettiğini vurgulayarak, “Rusya'nın diplomatik ve sözde kültürel altyapısının kısıtlanması, Moskova'nın Avrupa'da düşmanca faaliyetler yürütme kapasitesini doğrudan azaltacaktır.” dedi.

"LAVROV’UN TEHDİTLERİ SADECE PROPAGANDA OLARAK GÖRÜLEMEZ"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 81. Oturumu Üst Düzey Haftası’nda BM Şartı’nın, egemenliğin ve toprak bütünlüğünün korunmasının uluslararası gündemin merkezinde yer aldığını hatırlatan Palagusınets, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ise bu kürsüyü barış çağrılarına yanıt vermek yerine Avrupa’yı savaşla tehdit etmek için kullandığına dikkat çekerek şu ifadeleri kaydetti:

Lavrov’un BM kürsüsündeki söylemleri sıradan bir propaganda olarak göz ardı edilemez. Bu söylemler, Devlet Başkanı Putin’in son tehditlerinin bir devamıdır ve AB ile NATO üyesi ülkelere yönelik hava sahası ihlalleri, sabotajlar, siber saldırılar ve bilgi müdahalelerini içeren hibrit operasyonlarla eş zamanlı yürütülmektedir.

"TAVİZLER KREMLİN TARAFINDAN ZAYIFLIK OLARAK ALGILANIYOR"

Kremlin rejiminin verilen tavizleri zayıflık, uzlaşı çabalarını ise baskıyı artırmak için bir davet olarak gördüğünü vurgulayan Palagusınets, “En doğru yanıt birlik ve kararlılıktır: Ukrayna'ya daha güçlü destek, koordineli yaptırımlar, saldırganın uluslararası alanda tecrit edilmesi ve savunma iş birliğinin derinleştirilmesi..." ifadelerini kullandı.

Ukraynalı temsilci ayrıca AGİT ortaklarını Ukrayna'nın hava ve füze savunmasını güçlendirmeye, hava savunma mühimmatını zamanında tedarik etmeye ve dondurulan Rus varlıklarını etkin bir şekilde kullanmaya çağırdı. Palagusınets, "Avrupa füze savunma girişimleri, hava savunma mühimmatının zamanında teslimatı ve dondurulan Rus varlıklarının kullanılması sadece Ukrayna'ya destek değildir; tüm AGİT coğrafyasının güvenliği için atılmış stratejik bir adımdır." dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.